Kommentar

Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, sagde i går til den britiske radiostation, LBC, at USA, Storbritannien og andre nationer står på randen af en ny verdenskrig. De to angelsaksiske magter bør derfor øge deres militærudgifter til 4 pct. af BNP og investere i et missilforsvarssystem som det israelske Iron Dome. Det vil, siger han, være betydeligt billigere at forebygge en krig end være tvunget til at føre den. På spørgsmålet, hvad han troede, at Trump ville gøre ved krigen i Ukraine, hvis han vandt det kommende præsidentvalg, svarede McMaster, at Trump ville støtte truede nationer som Ukraine, hvis han blev præsenteret for kendsgerningerne.
Det står ikke klart, om det er noget, han har talt med den tidligere præsident om. Trump har gentagne gange erklæret, at hans primære mål er at få en ende på krigen – hvilket jo er en noget anden historie end den, McMaster præsenterer.
Den tidligere sikkerhedsrådgiver kritiserer Trump for godtroenhed, når han mener at kunne lave en handel med Putin.
”Putin er ikke interesseret i en aftale”, forklarer McMaster. ”Putin ønsker at bringe alle andre til fald ud fra den teori, at han kan blive den sidste, der står oprejst, og at han kan genrejse … det russiske imperium. Det gjorde han ganske klart under sit interview med den nyttige idiot, Tucker Carlson.”
Det sagde Putin ganske vist ikke, men den slags unøjagtigheder må man tåle i en større sags tjeneste, som er at bære ved til den omsiggribende krigspsykose.
Også NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, gør hvad han kan for at umuliggøre en fredsaftale med Putin og har derfor atter meddelt, at Ukraine snart skal være medlem af NATO. Et sådant skridt vil ændre NATO’s karakter fra en forsvarsalliance til en aktivt krigsførende organisation.
For ikke at stå tilbage for den martialske generalsekretær har præsident Emmanuel Macron netop luftet muligheden at, at franske tropper vil blive sendt til Ukraine for at afstive den vaklende front.
Det er svært at sætte sig ind i, hvad det vestlige krigsparti forestiller sig. Tror de, at et atombevæbnet Rusland vil lade sig besejre af NATO-tropper, eller at Ukraine vil kunne drive russerne ud af Krim og landets østlige provinser, fordi den amerikanske kongres har besluttet at sende yderligere $61 milliarder til flere våben?
Hvis der stadig findes voksne i Vesten, ved de, at stor- og sikkerhedspolitik ikke afgøres af, hvem der har ret. Ukraine kan have ret nok så mange gange, men hvis en fortsættelse af krigen ikke kan føre til andet end landets ødelæggelse, er det måske fornuftigst at slå en handel af med den russiske diktator.
Det var muligt at lave aftaler – kald dem lokumsaftaler – med alverdens slyngler, da Trump var præsident. Hvad skulle forhindre ham i at gøre det igen?
ANNONSE