Nyt

Iransk stats-tv viste missiler og droner, der satte ild til Israel. “Et løfte opfyldt,” lød det på tv-banneret. Irans angreb på Israel var en gengældelse for bombningen af det iranske konsulat i Damaskus i Syrien den 1. april, hvor syv fra Revolutionsgardens elitestyrke Quds Force blev dræbt.

Men den video, som den statsstyrede iranske tv-station viste, var fra en større brand i Chile i februar i år:

For Iran var hovedbudskabet at vise sine egne borgere, at de har sat ild til Israel. Iran har mange interne stridigheder og har ikke råd til at tabe ansigt over for sit eget folk.

Iranere fejrer angrebet på Israel uden for den britiske ambassade i Teheran:

Den israelske journalist, og tidligere leder af journalist holdet i Israel, Danny Zaken, sagde i et interview til den israelske kanal Kan TV, at Irans mål er at forstyrre den landbaserede handelsrute fra Indien via De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Israel, Grækenland og resten af Europa.

ANNONSE

Han tilføjede, at da denne rute er en vigtig økonomisk pulsåre, forsøger Iran at forstyrre Israels økonomi, ligesom de yemenitiske væbnede styrker har angrebet skibe, der sejler gennem Suez-kanalen.

Denne handelsrute er tænkt som en pendant til Kinas Road and Belt initiative, , også kendt som Den Nye Silkevej. Tyrkiet er utilfreds med, at den økonomiske korridor mellem Indien, Mellemøsten og Europa (IMEC) ikke inkluderer dem.


I IMECs plan er Israel en vigtig del af handelsruten, som kan give Europa store økonomiske fordele. Værdien af fragten anslås til 300 milliarder euro om året. Læs mere om den plan her. Hindustan Times skrev i november, at Israels præsident Isaac Herzog mente, at Iran stod bag angrebet på Israel den 7. oktober netop for at forhindre implementeringen af IMEC.

The Sunday Times

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag