Nyt

Israelske missiler har ramt mål i Iran, bekræfter amerikanske myndigheder. Der blev rapporteret om eksplosioner i lufthavnen i Isfahan.

De første rapporter tidligt fredag morgen tydede på, at Israel angreb med en blanding af droner og missiler, i lighed med Irans angreb på Israel i sidste weekend.

Nogen tid senere sendte Hossein Dalirian, talsmand for det iranske rumagentur, beskeder på X om, at der ikke var blevet brugt missiler, og at Iran ikke var blevet angrebet udefra. Der angives ingen kilder, men beskederne viderebringes af nyhedsmedier over hele verden.

Hidtil har der ikke været luftangreb uden for Isfahans grænser eller andre dele af landet, og de har kun gjort et mislykket og ydmygende forsøg på at flyve med quadcoptere, og quadcopterne er også blevet skudt ned.

Amerikanske mediers nyhedsrapporter er ikke sande (Hossein Dalirian, oversat fra farsi)

De quadcoptere, Dalirian henviser til, er små droner med fire propeller.

Det var ABC News, der først bekræftede angrebet af en amerikansk embedsmand omkring kl. 3.30 norsk tid.

Den samme kanal rapporterede for et par dage siden, at Israel har forberedt sig på at angribe Iran mindst to gange i denne uge, men har aflyst.

Gengældelsen kommer kun fire dage før den jødiske højtid pesach begynder. Amerikanske kilder har tidligere spekuleret i, at et israelsk angreb først ville komme efter helligdagen.

Angrebet kom også kun få timer efter, at CNN torsdag offentliggjorde et interview med den iranske udenrigsminister Amir-Abdollahian, som lovede, at Irans næste svar vil være “øjeblikkeligt og på det maksimale niveau”, hvis Israel angriber.

De første rapporter om eksplosioner kom, da flyselskaberne Emirates og FlyDubai blev omdirigeret, mens de befandt sig i iransk luftrum. Derefter blev der hørt eksplosioner fra området omkring den internationale lufthavn i Isfahan.

ANNONSE

Iransk stats-tv rapporterede senere, at det var den lille by Qahjavaristan i nærheden af lufthavnen, der var blevet ramt.

Området ligger 350 kilometer fra hovedstaden Teheran og er en vigtig base for det iranske luftvåben. Nogle af uranberigelsesanlæggene til landets atomvåbenprogram ligger også i nærheden. Blandt disse er det underjordiske anlæg i Natanz, som flere gange tidligere er blevet saboteret af, hvad der højst sandsynligt er israelsk efterretningstjeneste. Ifølge iransk tv fredag morgen er ingen atomanlæg blevet ramt.

Ifølge NTB skriver Jerusalem Post, at lokale, unavngivne kilder har rapporteret om eksplosioner i Suwayda i det sydlige Syrien og i Bagdad-området og Babil i Irak.

Nyhedsbureauet Mehr rapporterer, at flyvninger til Teheran, Isfahan og Shiraz og lufthavnene i det vestlige, nordvestlige og sydvestlige Iran er blevet aflyst. Alle flyvninger via den internationale lufthavn i Teheran er i øjeblikket aflyst indtil kl. 9 fredag morgen.

Iransk stats-tv rapporterer også, at der er hørt kraftige eksplosioner i nærheden af Isfahan.

Den iranske revolutionsgarde siges at have uploaded en video (nedenfor), som angiveligt viser israelske raketter, der bliver skudt ned af luftforsvaret. Flere droner blev angiveligt også skudt ned i området omkring Isfahan lufthavn, rapporterer The Telegraph.

Den israelske forsvarsstyrke (IDF) har indtil videre afvist at kommentere angrebet.

Israel har annonceret angreb mod Iran som svar på Irans drone- og missilangreb på Israel i sidste weekend. Det var Irans første direkte angreb på Israel nogensinde.

De iranske myndigheder erklærede, at angrebet, som bestod af omkring 300 droner og missiler, var en gengældelse for et israelsk luftangreb på Irans konsulat i Syriens hovedstad Damaskus tidligere i april.

ANNONSE

Mest læst