Kunstbilde

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931).
Olje på lerret, 121 x 96,5 cm, Kunstmuséet i Turku/Åbo.

Finsk titel: Akka ja kissa.

Axel Waldemar Gallén forfinsket i 1907 sitt navn til Akseli Gallen-Kallela. Dagens bilde, malt i 1885, skulle bli hans gjennombrudd som maler. Motivet og modellene fant han i Halikko i det sørvestlige Finland. Den gamle damen het Karoliina Lindström, oppgitt alder 64 år.

Hun bærer et tydelig preg å ha hatt et strevsomt liv – men dette var nok nødvendig for å ha oppnådd de velstelte jordene i bakgrunnen. Og til og med å ha litt til overs for katten – som utvilsomt har gjort sin innsats som kontrollør av smågnagere.

Soile Isokoski, sopran, er solist med Göteborgsymfonikerne under ledelse av Neeme Järvi i Jean Sibelius’ Luonnotar op.70 fra 1913, med tekst etter Kalevalas skapelsesmyte.
ANNONSE

Læs også

Læs også