Nyt

Den svenske journalist og forfatter Katerina Janouch er torsdag blevet dømt af Uppsala landsret for groft bagvaskelse af en religiøs lærer. Om en øvelse, hvor eleverne fik til opgave at skrive en tekst ud fra et muslimsk perspektiv, hvor de “tilhørte islam”, havde Jacounch skrevet, at læreren tvang eleverne til at bekende sig til islam.

– Jeg blev selvfølgelig dømt i Uppsala PK-rätt, kommenterer Janouch selv efter dommen.

Til Document siger Janouch, at islamiseringen er reel i Sverige, og at hun vil anke dommen. Byretten forsøger at få det til at se ud, som om hun løj i sin artikel, fortsætter Janouch. Alt, hvad jeg skrev, er sandt, og det er endda blevet bekræftet af en lærerassistent på skolen, siger hun til Document.

Anklageren vil skræmme og give en håndgribelig straf for at markere, at islam ikke skal kritiseres.

Baggrunden for dommen er en artikel, som Janouch publicerede i marts 2020 på Katerina Magasin. I artiklen skrev hun, at tredje klasses elever på en skole i Tierp blev tvunget til at lave en opgave, der gik ud på at skrive en tekst ud fra et muslimsk perspektiv, at de “tilhører islam”, “beder i moskeen” og “fejrer Ramadan”. Ifølge læreren var skoleopgaven en obligatorisk del af religionsundervisningen.

ANNONSE

En elev på skolen følte sig utilpas med skoleopgaven, fordi hun var kristen, fortalte læreren, at hun ikke ville lave den, og tilføjede, at hun følte sig tvunget til at udføre opgaven. Læreren truede derefter eleven med at blive holdt tilbage på skolen, hvis hun ikke fuldførte opgaven.

I Janouchs artikel med overskriften 9-åringer tvinges til å bekjenne seg til islam skriftlig, giver Janouch navnet på skolen og læreren. Janouch interviewede pigens mor, som var meget kritisk over for den måde, skolen drev religionsundervisning på. Moderen hævdede, at skolen islamiserede hendes datter ved at lære eleverne at underkaste sig islam.

Moderen fortalte Janouch, at hun var så vred, at hun kogte af vrede. Hvordan kan du gøre dette? Vi er kristne, og mine børn skal ikke tvinges til at blive islamiseret i skoleundervisningen, sagde hun.

Artiklen vakte enorm opmærksomhed, og mange var forargede over skolens undervisningsmetoder. Flere kontaktede kommunen, skolen og læreren for at stille spørgsmål og komme med deres kritik. De ansvarlige på skolen fandt situationen ubehagelig, da de blev kritiseret, og kontaktede derfor politiet. Der blev også nedsat et kriseteam på skolen til at håndtere situationen.

Politi og anklagemyndighed hævder, at Katerina Janouchs kritiske artikel om skolens religionsundervisning startede en organiseret hadekampagne mod skolen og lærerne. Ifølge Janouch selv var kritikken af ​​skolen i fuld gang, længe før hun udgav sin artikel, og skolen havde oprettet sit kriseteam inden hendes udgivelse, fortæller Janouch til Document.

I politiafhøringen forsøger afhøreren også at få det til at se ud, som om Janouch havde økonomiske motiver for at starte en hadekampagne mod skolen. Det skyldes blandt andet, at hun tager imod donationer via sin hjemmeside.

I dommen afsagt i torsdags blev Katerina Janouch idømt en betinget dom, 50 dagbøder á 150 SEK hver og til at betale læreren 50.000 NOK i erstatning.

Byretten mener, at ansættelsen af ​​læreren er i strid med presseetiske regler, og at Janouchs artikel “skabte en storm af hadefulde og truende budskaber på sociale medier”.

Janouch hævder, at udgivelsen “havde nyhedsværdi og var i offentlighedens interesse”, at offentliggørelse af navnene på de involverede var vigtigt for troværdigheden, og at hun ikke er ansvarlig for andres “kommentarer, reaktioner og hvordan andre opfører sig online”.

På Instagram og Twitter skriver Janouch om “denne farceagtige politiske værdiretssag” og hævder, at hun blev dømt efter “svensk sharialov”.

– Det er pinligt. De har misforstået hele situationen og taler om pressens regler. De er gået glip af, hvad det her handler om og ser ikke ud til at være kyndige advokater.

– Det var en moralsk prøvelse, hvor den her lærer sad og græd. Denne dommer og anklageren sad og sagde “stakkels” og skulle irettesætte mig. Det var en følelsesladet historie.

Janouch siger til Document, at hun forventede at blive dømt, fordi hun mener, at Sverige mere eller mindre har sharia-love allerede, da det er “forbudt” at kritisere islam i Sverige.

Ja, det er jeg stolt af! Hvis jeg kan redde blot én ung fra sindssyge, har jeg gjort noget godt i denne verden.

Katerina Janouch vil anke dommen.

 

ANNONSE

Mest læst