Nyt

Læreren tvang en grædende, kristen ni-årig til at skrive, at hun “tilhørte islam”. Der er nu rejst tiltale mod journalisten. Katerina Janouch, der skrev om hændelsen på sin blog.

Under en lektion i religionsvidenskab blev elever på en skole i det centrale Sverige opfordret til at anlægge et “muslimsk perspektiv” ved at udgive sig for at være muslimer. Læreren pålagde blandt andet de ni-årige at skrive sætninger som “Jeg tilhører islam”, “Jeg læser Koranen”, “Jeg fejrer ramadanen” og “Jeg beder i moskeen”. Da en pige begyndte at græde og ikke ønskede at deltage i øvelsen, fordi hun sagde, at hun var kristen og troede på Jesus, blev hun tvunget til at tie stille af læreren og bedt om at udføre opgaverne, hvis hun ville undgå at blive siddende i klasseværelset i pausen.

Pigens mor reagerede stærkt på hændelsen og kontaktede den ansvarlige lærer og rektor, som sagde, at formålet med øvelsen var at lære børnene at bruge store bogstaver og punktum. Samtidig blev moderen anklaget for at tilhøre “en sekt”, fordi hun var kristen.

Moderen lagde derefter et Facebook-opslag, der blev udbredt. Det blev blandt andet bemærket af forfatteren Katerina Janouch, som på bloggen Katerina Magasin skrev om lærerens undervisning efter at have interviewet moren. Moderen beskriver under interviewet, at hun opfatter skolens handlinger som “en åndelig voldtægt og et misbrug af hendes børn”.

ANNONSE

Skolen og kommunen anklagede derefter Janouch for at have skabt hetz på de sociale medier, der skal have ført til, at læreren og rektor følte sig truet på livet. Den udpegede lærer indgav en politianmeldelse, og politiets efterforskning har nu ført til, at Katerina Janouch er sigtet for grov bagvaskelse.

Ifølge retssagen har hun peget på læreren «som kriminel eller forkastelig i sin levevis eller givet oplysninger, der kunne udsætte hende for andres foragt. Udsagnet var ikke sandt, og der var intet rimeligt grundlag for det«. Anklageren mener, at lovovertrædelsen er alvorlig, “da der var sket en omfattende udbredelse, som resulterede i rene hadkampagner mod skolen”.

Der er allerede afholdt en række afhøringer med de involverede parter. I et interview med podcasten Amerikanska nyhetsanalyser American fortæller Janouch, at hun åbenbart har begået “grov bagvaskelse af lærerens undervisningsmetode”, som hun sætter spørgsmålstegn ved, fordi en undervisningsmetode ikke kan bagvaskes.

– Som journalist har jeg ikke et ansvar for, hvordan folk reagerer, jeg har bare beskrevet de faktiske forhold. Jeg gav en sårbar lille pige og hendes mor en stemme, for det er mennesker, der føler sig magtesløse over for det her misbrug, som pigen faktisk blev udsat for, siger Katerina Janouch.

– Jeg har navngivet læreren, fordi det er hende, der har præsenteret undervisningen, hvor børnene er blevet tvunget til at skrive en muslimsk trosbekendelse. Jeg anså det for at være i offentlighedens interesse, og det er særligt vigtigt, fordi det vedrører en skole.

Katerina Janouch mener også, at det under afhøringerne er kommet frem, at muslimske elever ikke behøvede at deltage i det tilsvarende afsnit om den kristne tro, og at man helt har undgået den jødiske tro. Det kristne barn er derimod blevet tvunget til at deltage, på trods af at pigen begyndte at græde i timen, hvilket Janouch mener, er misbrug.

– Det er barnets perspektiv, der interesserer mig, og det er på grund af barnet, at jeg er gået ind i det her fra et journalistisk perspektiv, det er børnene, jeg holder af. Der foregår en stærk indoktrinering af børn i skolen i dag, det skal på dagsordenen, siger Katerina Janouch.

Anklageskriftet mod Katerina Janouch skal ses i et større perspektiv. Sidste år blev begrebet “lawfare” gjort kendt i Sverige, efter at tidligere kommunalbestyrelsesmedlem Ann-Sofie Hermansson blev sagsøgt efter at have kaldt to islamister for “ekstreme”. Hensigten med lawfare er ikke nødvendigvis at vinde en juridisk proces, men at sende et klart budskab om, at visse fænomener ikke må kritiseres, og at alle, der kritiserer sådanne, skal være parate til at betale en høj pris.

Hvis Janouch bliver dømt, betyder det i praksis, at journalister ikke kan nævne nogen, hvis det kan føre til ubehag for personen, og at en journalist kan holdes ansvarlig for de reaktioner, en nyhedstekst fremkalder hos læserne.

Grov ærekrænkelse er en forbrydelse, der kan give op til to års fængsel. Retssagen afholdes i Uppsala den 30. august. Katerina Janouch er repræsenteret af advokat Sargon de Basso.

ANNONSE