Doc-TV

Den ultimate versjon av «noen har snakket sammen» må være at Stortinget vedtar å gjøre strøm til en vare på et marked uten at noen forstår hva som foregår. Vi snakker med forfatteren Hogne Hongset som har arbeidet i Statoil, Aker og LO i til sammen 30 år. Før det var han lærer i tyve. Han har rukket å bli 82 og er aktiv som aldri før. Han sitter i arbeidsgruppen til den alternative energi­kommisjonen sammen med Trygve Tamburstuen som seerne har møtt i et tidligere program.

Tamburstuen introduserte oss for energiloven og børsnotering av strøm som vi bare vagt kjente til.

Energiloven ble vedtatt under Gro i hennes tredje regjering i 1991. Gro hadde lagt frem den første proporsjonen, som Jan P. Syse modifiserte i mer markeds­orientert retning og Gro gjorde ingen endringer da hun overtok. Derfor ble energiloven vedtatt med strøm som en hvilken som helst vare på et marked, bestemt av tilbud og etterspørsel.

Resultatet ser vi nå.

I en serie programmer vil Hongset forklare hva som skjedde og hvordan strømmarkedet virker.

I det første tar vi for oss liberaliseringen av strømmarkedet som myndigheetene ikke har snakket særlig høyt om. Energisamarbeidet Acer skulle ikke gjøre strømmen dyrere i Norge. Det samme gjaldt strømkablene.

ANNONSE

Virkeligheten ble noe ganske annet.

Visste de hva de gjorde?

 

Hvis du setter pris på sendingene: Vipps oss på 638941. Alle bidrag hjelper.

Lag en konto på Odysee her! – Odysee vil da gi oss poeng som hjelper oss å klatre i algoritmene! Følg oss på Rumble.

Følg oss også på PodBean, iTunes og alle steder der podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

ANNONSE