Nyt

Den 18. maj er Danmarks statsminister Mette Frederiksen vært ved et europæisk topmøde om havvind i Esbjerg. Ursula von der Leyen, Olaf Scholz og premierministrene fra Holland og Belgien kommer, men Norge og Sverige er ikke inviteret. 

Baggrunden for mødet er todelt, lyder det i pressemeddelelsen fra Statsministeriet : Naturligvis er EU’s ønske om at frigøre sig fra russisk olie og gas i højsædet:

– Europa skal hurtigst muligt være uafhængig af russisk gas. Danmark vil gå forrest og bane vejen for, at Nordsøen bliver et grønt kraftværk for hele Europa baseret på dansk teknologi og danske erfaringer, sier Mette Frederiksen.

Topmødet vil have fokus på den centrale rolle, havvind spiller i forhold til at gøre EU fri af fossile brændsler, og hvordan Nordsøen kan blive et grønt kraftcenter for EU. På topmødet vil landene sætte en fælles vision for udbygningen af havvind og tilhørende infrastruktur i Nordsøen. EU’s energikommissær og landenes klima- og energiministre samles samme dag i Esbjerg for at styrke det regionale samarbejde.

Ifølge Energi og Klima vil den danske “energiø” også blive diskuteret på mødet.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gæstelisten. Heller ikke olie- og energiminister Terje Aasland er inviteret.

“Invitationen er sendt ud til de lande, der lige nu har indledt diskussioner om tilslutning til den danske energiø i Nordsøen.” Det forklarer presserådgiver Esther Margrethe Lynard i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en e-mail til Energi og Klima.

Energiøer

Upåvirket af forskning, der viser, at store havvindmølleparker har indflydelse på klimaet på land (se separat case nedenfor), er Danmark nu i gang med en storstilet udvikling af Bornholm og med opførelsen af ​​en kunstig ø.

Energiøerne er begyndelsen på en ny æra for produktion af energi fra havvind, der skal sikre grøn forsyning til danske og udenlandske elnet. Som grønne kraftværker ude på havet skal øerne spille en stor rolle i udfasningen af fossile energikilder i både Danmark og Europa.

I Nordsøen skal der etableres en kunstig ø, som skal være knudepunkt for 3 GW havvindmølleparker og med mulighed for 10 GW på sigt. I Østersøen er energiøen Bornholm, hvor el-tekniske anlæg på øen vil være knudepunkt for 2 GW havvindmølleparker ud fra kysten. (Energistyrelsen)

Tirsdag udstedte de danske myndigheder tilladelse til, at det tyskejede selskab RWE AG kan starte forundersøgelser af opførelsen af ​​Thor Wind Farm I/S. Dette selskab er også aktivt på norsk sokkel, herunder sammen med selskabet Stiesdal Offshore .

ANNONSE

Norge ikke invitert, når Danmark holder topmøte om havvind i Nordsøen (Energi og Klima)

Læs også:

Havvind påvirker klimaet på land (Document.no)

ANNONSE