Nyt

FN’s årlige klimatopmøde er nummer 28 i rækken, og denne gang arrangeres det af De Forenede Arabiske Emirater. Hele 80.000 mennesker flyves til Dubai, hvoraf 167 er verdensledere, inklusive paven og kong Charles III – og endnu en gang vil vores elitehelte redde planeten fra klimaforandringerne ved at uddele ekstreme pengebeløb fra Vesten til Resten. At tro, at reelle nedskæringer i produktionen af ​​fossil energi og udslip af CO2 endelig vil blive vedtaget, er dog kun fantasi :

Nu har BBC afsløret, at Emirates planlægger at bruge sin rolle som vært for COP28 til at diskutere olie- og gasaftaler med en række deltagende lande, da de nu er samlet på ét bræt for første gang. I går publicerede BBC en artikel, der afslører interne dokumenter, lækket til uafhængige journalister på Center for Climate Reporting. Dokumenterne er udarbejdet af Emirates COP28-hold til møder med mindst 27 udenlandske regeringer forud for COP28-topmødet, der starter den 30. november.

Forhandlinger om større olieaftaler

Dokumenterne inkluderer foreslåede samtaler med for eksempel Kina – hvor Adnoc (det statslige olieselskab i Emirates) “er villig til at samarbejde om evalueringen af internationale LNG-muligheder i Mozambique, Canada og Australien”. Dokumenterne viser også, at Emiraterne har forberedt samtaler om kommercielle muligheder for Masdar (det statslige selskab for vedvarende energi) forud for så mange som 20 lande , herunder Storbritannien, USA, Frankrig, Tyskland, Holland, Brasilien, Kina, Saudi-Arabien, Egypten og Kenya.

ANNONSE

Dokumenterne indikerer, at Adnoc er klar til at støtte Colombia i udviklingen af ​​landets fossile energiressourcer. Dokumenterne indeholder også diskussionspunkter udarbejdet af Adnoc og Masdar for to dusin lande:

• Tidligere på måneden afgav Adnoc et tilbud på 2,1 mia. USD (1,7 mia. GBP) om at købe en stor andel i Latinamerikas største petrokemiske virksomhed, Braskem a>. Den brasilianske miljøminister siges at være blevet bedt om hjælp til at “sikre tilpasning og godkendelse” af Adnocs tilbud.

• Tyskland siges at have fået at vide af Adnoc: “Vi er klar til at fortsætte vores LNG-leverancer til Tyskland.”

• Adnoc vil foreslå, at Saudi-Arabien og Venezuela vedtager fortællingen om, at “der er ingen konflikt mellem den bæredygtige udvikling af noget lands naturressourcer og dets engagement i klimaændringer”.

UNFCCC er rystet

Det FN-organ, der er ansvarligt for klimaforhandlingerne, hedder UNFCCC, (FN er ikke så god til akronymer som militæret og enhver lighed med CCCP er helt tilfældigt). De siger til BBC, at hovedprincippet for COP-arrangører og deres hold er “upartiskhedspligten”. Forsøg på at lave forretningsaftaler under COP-processerne er et alvorligt brud på de adfærdsstandarder, der forventes af COP-arrangører.

UNFCCC forventer, at Emiraterne handler uden egeninteresse, og landet “forventes at sikre, at personlige synspunkter og overbevisninger ikke kompromitterer eller ser ud til at gå på kompromis med deres rolle og funktioner som UNFCCC-repræsentanter”. Det rejser spørgsmålet, for BBC har set en e-mail-udveksling, hvor COP28-medarbejdere får at vide, at Adnoc- og Masdar-dagsordenen “altid skal medtages” i briefing-noterne. Det afviser Emirates COP28-holdet over for BBC. De afviser dog ikke, at de vil bruge COP28-møder til forretningssamtaler, og afviser kritikken med denne perle: “Private møder er private.”

Mødested for offentlige og private penge

Der vil formentlig være mange sådanne “private møder” på COP-28: sekretariatet inviterer selv virksomheder til at betale for placering, akkreditering og taletid under FN’s klimatopmøde i Dubai med sponsorpakker på op til 8,2 millioner dollars, svarende til 87 millioner norske kroner. På den måde får private virksomheder fripas til den akkrediterede blå zone, hvor FN-topmøder og verdensledere samles, og på den måde bærer klimatopmøderne i stigende grad præg af at være internationale erhvervsmøder. Det burde ikke overraske nogen, der har haft den mindste kontakt med arabisk erhvervskultur.

Udviklingen er den samme, som vi ser i Norge: Sammenblandingen af ​​offentlige og private interesser er uhyre lukrativ og er nu så tæt, at man ikke længere kan se, hvem der er hvem. Samtidig fortsætter presset med at udvinde 100 milliarder dollars årligt fra vestlige lande, som kan “omfordeles” til resten af ​​verden.

COP-møderne handler ikke om klimaet eller CO2-nedskæringer. De han om penge og magt.

 

Køb “Uncertain Science” af Steven E. Koonin som papirbog og som e-bog.

 

ANNONSE