Kopierede/fra hoften

 

Mikael Jalving kan noget med ord, og det er virkeligt et skønt Jes Stein Pedersen-citat han har fundet i Politiken. Her lidt fra seneste klumme i Jyllands-Posten – Generation FN er sat på standby: Vi har fået nye helte.

“Læg dertil en anden konsekvens af krigen i Ukraine. De liberale og venstreorienterede meningsdannere, som i årtier har afvist, at der findes folkeslag, og prædiket, at territorialgrænser er gammeldags, at nationalfølelse er tribalisme, at etnicitet er irrelevant, at frigørelse, åbenhed og samhandel er svaret på alt i den globale hipsterlandsby, at vi alle sammen bare er mennesker, som forresten tænker og føler ligesom os, og at kærligheden besejrer alt, og at de gode vinder til sidst, har fået en gevaldig lærestreg. Ikke at jeg tror, de endnu er klar over det, men alligevel.

Sandheden står skrevet i mudderet på de ukrainske stepper, besøgt, belejret og bekriget af flere hære end noget andet landskab gennem århundreder: vikinger, mongoler, tyrkere, habsburgere, svenskere, kosakker, tyskere og russere for nu blot at nævne de mest berømte og berygtede.

Det er derfor, at danskerne og andre europæiske nationaliteter i så stor stil sympatiserer med et folk, som vi for blot få år siden opfattede som en flok fascistiske hooligans, der skreg homofobiske kampråb på de europæiske fodboldstadioner. Igen: Vendepunktet synes ikke at være præget af rationaler, men det sker immervæk.

Apropos

Det kan godt være, at der er 30 kønskategorier på Facebook, men ved Ukraines grænser er der kun to: kvinder og mænd. Kvinder og børn får lov at rejse ud, mens mænd i den våbenføre alder ikke må, for de skal blive og kæmpe. Manderollen står frem i sin arkaiske nøgenhed med retten til at dø for fædrelandet som dens største privilegium. Mænd strømmer til for at være med til at kæmpe. Vel at mærke ikke socialt konstruerede mænd, men biologiske mænd.” (Jes Stein Pedersen, Politiken, 2. marts 2022)

ANNONSE