Kommentar

En talsmand for den ukrainske regering siger, at to grupper af tjetjenske mordere, der var sendt af sted for at dræbe præsident Zelenskij, er blevet elimineret af ukrainske styrker. Det skete, siger han, efter at ukrainerne var blevet advaret af medlemmer af FSB, Ruslands Føderale Sikkerhedstjeneste, som ikke havde “lyst til at deltage i denne forbandede krig”.

Måske er det sandt, måske ikke. Man kan aldrig vide, når der er krig.

Men noget tyder på, at Putins kurs ikke vækker udelt begejstring i den russiske top. Det kan næppe have undgået velorienterede russeres opmærksomhed, at Rusland bliver stadigt mere isoleret og kan ende som en kinesisk lydstat, hvis der ikke bliver sat en stopper for Putins krigspolitik.

En af Kremls toprådgivere, Andrey Kortunov, betegner invasionen af Ukraine som “pinlig” for Rusland. “Mange af os er deprimerede”, meddeler han.

Kortunov forstår ikke rationalet bag invasionen. Til Sky News udtaler han: “Mit råd i den nuværende situation … er at gøre en våbenstilstand til topprioritet. Vi er nødt til at standse konflikten.”

ANNONSE

Samtidig meldes der om modløshed blandt de russiske soldater, der fik at vide, at de skulle befri Ukraine fra fascisme, men bliver mødt med rasende ukrainere, der kalder DEM fascister. Mange af soldaterne anede end ikke, at de skulle i krig, men troede, at de var på manøvre.

Chefredaktøren for den regeringsvenlige TV-station Russia Today, Maria Baronova, har forladt sin stilling efter offentligt at have fordømt den russiske invasion.

“Dette regime vil ende med at gøre vores liv til et endeløst helvede”, siger hun.

Det er umuligt at sige, hvor udbredt denne holdning er, men den vil formentlig vokse, efterhånden som ligposerne med dræbte russiske soldater hober sig op, og mødrene spørger, hvad deres sønner skulle dø for.

ANNONSE