Kopierede/fra hoften

 

Biden gav fredag en pressekonference som var endnu værre end de foregående. Han sagde amerikanere ikke har noget problem med at bringe sig til lufthavnen. De stod i konstant kontakt med Taliban, både i Kabul og Doha. En time senere stod pressetalsmand for Pentagon, John Kirby, og modsagde præsidenten: De havde rapporter om amerikanere som var blevet slået af Taliban.

Det er en regel i Washington som alle kender: Modsig aldrig chefen offentlig. Når Kirby gør det er det fordi ting er ved at komme helt ude af kontrol, både på jorden i Afghanistan og i Washington.

Det er svært alvorligt når Det Hvide Hus ikke længere fungerer i en krise.

Det begyndte med at Biden drog til Camp David og egentlig skulle være borte to uger. Men søndag tog Taliban Kabul og Biden måtte tage Marine One-helikopteren ind til Washington mandag og holde en kort pressekonference uden spørgsmål. Det øgede bare usikkerheden.

ANNONSE

Onsdag gav han et interview til George Stephanapoulos i ABC News som gik svært dårligt. Biden siger hele tiden at han har kontrol og at kaosset var diskonteret på forhånd. De vidste det kom til at blive “messy”. Men dermed siger Biden at han ikke bryr seg om 15.000 amerikanere som sidder fast i Kabul.

Han holdt en ny pressekonference torsdag, men da snakkede han bare om covid, og heller ikke nu tog han imod spørgsmål.

Fredag ble det helt katastrofalt: Biden siger det ikke er noget problem at bringe sig til lufthavnen. Han virker helt afskåret fra virkeligheden.

Biden har sagt at ingen kunne forudse, at Afghanistan skulle falde på 11 dage. Men nu er det kommet frem at 22 ansatte på ambassaden i Kabul skrev et brev til State Department og advarede om det, som nu er sket. Hvad skete med brevet? 22 diplomater på stedet lader sag ikke overse. Udenrigsminister Tony Blinken må have set det. Hvad gjorde han?

Reaktionen fra allierede er stærk. Lederen i Wall Street Journal lød: Biden broke NATO. Biden ødelagde NATO.

Vi er vidne til en administration, som er inkompetent og falder fra hinanden under en krise, den selv er ansvarlig for. Det gør krisen endnu større og rejser spørgsmål om Biden kan blive siddende. Kamala Harris har ikke akkurat imponeret.

USA har aldrig været ude for noget lignende. Midt under en udenrigspolitisk krise hvor 15.000 amerikanere er Talibans gidsler, falder Washington sammen.

 

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria