Kommentar

Billederne af desperate mennesker som klynger sig til et fly som er i færd med at lette og mennesker, som falder til jorden er noget andet og mere end spektakulære ulykker. De sætter sig så stærkt fordi de er sindbilledet på en meget større politisk katastrofe: USA’s opløsning.

Der var bare 2500 soldater tilbage i Afghanistan. Alle vidste de var en sidste rest. En backup-styrke. Administrationen havde god tid til at planlægge en ordnet retræte. I stedet ødede de tiden bort og blev taget på sengen.

Det værste er det du ikke ser: Manglen på beredskab, inkompetence, ligegyldighed fra højeste hold. Hos udenrigsminister Anthony Blinken, national sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan, forsvarschef Milley og forsvarsminister Lloyd C. Austin. De fortjener alle at få sparket som komplet uduelige.

ANNONSE

Der findes mange erfarne, durkdrevne hoveder i Washington. De ved når de ser en klodsmajor. Du ved at når en Demokrat som tidligere forsvarsminister Leo Panetta kalder det Bidens Svinebugt-invasion, så er det slemt. ”Bay of Pigs” var CIA’s mislykkede forsøg på at invadere Cuba og vælte Castro i 1961. Kennedy påtog sig den fulde skyld.

Eller når Jake Tapper i CNN fordømmer Biden, som på toppen af det hele indsætter 6000 soldater for at sikre evakueringen.

Biden har nu demonstreret at det ikke bare er ham, der er udenfor. Også hans mandskab er jordet, fra vicepræsidenten og nedover. Mange insidere vil lure på hvordan dette vil ende.

Biden sagde i nat: The buck stops with me. Jeg er chefen. Men da er det vel sådan at han ejer nederlaget også?

Kina sidder allerede og tæller på knapperne og lurer på om det skal invadere Taiwan. Kina er klar over at 3. november-bevægelsen bare vokser i styrke. Nu vil man have audit – en gennemgang – af valgresultatet i samtlige 50 stater. Hvis det er rigtig, at Kina stjal valget, må de vide at de kan blive afsløret, bid for bid falder brikkerne på plads.

39 procent af amerikanerne mener at valget ikke gik rigtig for sig. Administrationen sidder ikke trygt i sadlen.

Den sidder endda mere utrygt fordi politikken den fører har været katastrofal: Værst er åbningen af grænsen, men også kritisk raceteori i skolerne, nye covid-restriktioner, vaccinepres, det vanvittige pengeforbrug som har sat fart i inflationen, nedlukningen af Keystone-ledningen, samtidig som Biden tillod Nordstrøm 2 at fuldføres, stemplingen af Trump-tilhængere som indre fjender og terrorister, forsøgene på at drive en valglov igennem, som vil cementere et Demokratisk flertal i lang tid, Big Techs stadig strengere censur af afvigende meninger, politiseringen af FBI og justitsvæsenet, alt hamrer fast at Biden-administrationen ikke er som forgængerne. Den er et regime.

Der er 10.000 amerikanere tilbage i Afghanistan. Biden-administrationen har kundgjort at de ikke skal have særbehandling. De må pænt finde sig i at vente i kø sammen med alle andre. Det er ikke til at tro.

Tilliden til Biden var allerede på vej ned. Kabul kan have givet den et grundskud den aldrig vil klare at rejse sig fra.

Bidens exit minder om desertering. Det kommer nu frem at det slet ikke stod så dårlig til med regeringshæren som Biden gav indtryk af. Det var måden, amerikanerne forlod Bagram og andre baser på, som trak proppen ud af badekaret.

Afghanske specialsoldater har klaret at bringe sig frem til Panshir-dalen, hvor den legendariske Massoud i årevis bød Taliban´erne modstand. Han blev dræbt af to al-Qaida-jihadister fra Belgien, som udgav sig for at være tv-journalister. Massoud var en forsigtig leder, men disse to klarede at bringe sig ind som vestlige journalister. Bomben var gemt i et kamera.

Det siger noget om Massouds betydning at al-Qaida måtte eliminere ham før de kunne gå til angreb 9/11. De ville have ryggen fri. Det undergraver (direktør for norske fredsforskningsinstitut) Harpvikens påstand om at Taliban forsøgte at forhindre 9/11.

Nu kan vi være tilbage ved udgangspunktet: Jihadister flokkes igen om Afghanistan, som har støtte fra Pakistan og Iran. Pakistan er mere islamistisk og mere aggressivt i dag end i 2001.

USA’s sydlige grænse er åben. Amerikanske myndigheder har ingen mulighed for at vide hvem de slipper ind. Biden-administrationen foretager ingen registrering af immigranterne. De flyver eller busser dem bare ind til det indre af USA: Det er som om de inviterer til et nyt angreb.

USA er faldet dybt, når en siddende administration lægger forholdene til rette for et nyt 9/11, tyve år efter.

 

 

Oversættelse Karsten Søberg

ANNONSE