Kopierede/fra hoften

Socialdemokraterne fusionerede kirken og partiet og bundtede alle religioner sammen

Jeg husker at selv Skånelandene fra 60 erne helt op i 70 erne var voldsomt religiøst præget.  Jeg anede, når jeg var der, ikke at jeg bevidnede et land i brat og brutal afkristning. Socialdemokraterne, der havde regeret uafbrudt i 70 år, brød sig ikke om religion.

Helst ville de afskaffe den, men de landede på strategien at fortynde den med islam og politik, og omfavne den ihjel. Svenska Kyrkan blev til en mere ‘spirituel’ udgave af Vänsterpartiet og en socialdemokratiets forlængede arm. Ganske smart.

Ledende i bestræbelserne var dialogforetagendet Socialdemokrater för tro och solidaritet og adskillelsen af stat og kirke i 1999/2000. Hundredetusinder har følgelig  forladt kirken med en takt af 40-90.000 medlemmer om året.

ANNONSE

Selv fhv. statsminister Göran Persson fortrød kort efter adskillelsen og kristenhedens opløsning. Sverige befandt sig langt inde i sit andet “galna kvartsekel,” krigen mod familie, kirke, arkitektur, tradition og nation. Hvad bliver der tilbage engang?

Can Islam’s foremost prophet, Mohammed, also be a prophet for Christians? Yes, believes Jakob Wirén, who is one of the Swedish Church’s foremost theologians.

That is in a newly-published book entitled, “To make a place for the other?”, in which Wirén devotes a chapter to Mohammed and the role he can have for Christian people. Wirén is a theologian and is on the archbishop’s staff in the Swedish Church.

Wirén claims that Christians may well also consider Mohammed as a prophet for Christians, if not only because he was a “defender of monotheism.”

“As for the concept of prophet, it is quite open. There are prophets and prophesies even after Jesus’ resurrection, not the least of which in the New Testament,” he tells the Christian newspaper, Dagen.

Wirén believes that Christians can think of Mohammed as a Christian prophet out of “respect” for Muslims. In a follow-up debate article, he regrets that so many Christians reject Mohammed and that “the public conversation on Islam is often poisoned by extremism and hate.”

However, claiming that Mohammed can be considered as a Christian prophet meets with opposition from, among others, Dagen’s lead writer, Frederik Wenell.

“The idea that Mohammed can also be a prophet in Christian tradition goes both against Christian and against Muslim tradition,” he writes among other things.  GoV og Svenska kyrkan-topp: Kristna kan ha Muhammed som profet

ANNONSE