Kopierede/fra hoften

Den 18. marts 2003 iscenesatte AFA-forgreningen Globale Rødder en aktion mod daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller. Senere kom det frem at de to gerningsmænd, Lars Grenaa og Rune Eltard-Sørensen, kom ind på Christiansborg som gæst af Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil, der også var en del af den militante organisation. Det vakte opsigt, at hun til BT udtrykte støtte til aktionen, og i den henseende påpegede at hun ‘kunne have gjort det selv’. Officielt tog Enhedslisten dog afstand fra overfaldet, der af Globale Rødders talsmand Nikolai Heltoft blev betegnet som ‘en rimelig aktion’.

I Enhedslistens medlemsblad fik 46 partimedlemmer senere på året trykt et åbent brev, hvor de tilkendegav deres støtte til Pernille Rosenkrantz-Theil: “Ved din reaktion, føler vi, at du repræsenterer os.” Globale Rødders Nikolaj Heltoft blev fire år senere ansat som politisk rådgiver for partiet, og tre af de 46 gjorde efterfølgende karriere i partiet: Den senere MF’er Pelle Dragsted blev ansat som pressemedarbejder, Mikkel Skov Petersen blev pressesekretær og Thomas Bugge blev EU-sekretær.

Meget er sket siden da. Rosenkrantz-Theil meldte sig ind i Socialdemokratiet i 2008, og blev sidste år udnævnt til Børne- og Undervisingsminister af Mette Frederiksen. Det gav lidt medieomtale, at hun som pressechef ansatte Thomas Bro Sæhl, som hun ifølge berlingske har kendt siden sine ‘teenageår’. Thomas Bro Sæhl hed tidligere Thomas Sæhl Sørensen, og var ligesom Rosenkrantz-Theil en del af Rebel København. En tidligere venstreradikal kampfælle står således stå for ministeriets pressestyring.

ANNONSE

Nogenlunde samtidig oprettede den nyudnævnte minister en politisk enhed, der skulle stå for ‘politikudvikling’. En af de tre ansatte er Thomas Bugge. Rosenkrantz-Theils kampfælle i AFA/Globale Rødder-årene, senere Enhedslisten-ansat, og nu en del af politikudviklings-enheden for den socialdemokratiske minister.

“Sidste efterår blev det venstreradikale og revolutionære netværk Globale Rødder dannet på Nørrebro i København med det erklærede formål at lave ulovlige, men ikke-voldelige aktioner under det danske EU-formandskab. … Globale Rødder tæller blandt andre tidligere autonome med plettede straffeattester. Det gælder folk fra det lukkede logeagtige netværk AFA, Antifascistisk Aktion… folk fra Ungdomshuset… en stribe nye unge aktivister fra den mere traditionelle revolutionære venstrefløj i Danmark, Rød Ungdom, og det nu hedengangne Rebel samt aktive fra universiteterne og blandt utålmodige unge unionsmodstandere.

Torkil Lauesen fra Blekingegadebanden udgør dog et specielt imageproblem. Han deltog i røveriet mod postkontoret i Købmagergade, som i 1988 kostede politibetjenten Jesper Engtved Hansen livet. De Globale Rødder vil ikke oplyse, om Torkil Lauesen er medlem af organisationen. Men han er ‘ideologisk ligesindet’ og med til at udgive tidsskriftet Gaia sammen med blandt andre Pelle Dragsted fra Globale Rødder. …

En anden solskinsdag mødes vi med Thomas Bugge og Nikolaj Heltoft fra Globale Rødder på Islands Brygge i København for at studere civil ulydighed.

De to unge mænd i shorts og T-shirt byder på citronhalvmåne og æblemost fra Rynkeby. Thomas Bugge skifter til badebukser og springer i havnen. Her er nemlig badeforbud. (Politiken, 14. juli 2002, Farvel til stenkasternes sekt)

ANNONSE