Nyt

Den franske justitsminister Nicole Belloubet.

Onsdag vedtog Nationalforsamlingen i Frankrig en omstridt lov som forbyder hadtale på de sociale medier. Loven blev vedtaget med 355 stemmer for, 150 mod og 47 som afstod fra at stemme.

Det var i juli i fjor at Macron og hans regering fremlagde forslaget til lovteksten som vil tvinge søgemaskiner og sociale medier til at fjerne hadefulde ytringer som opmuntrer til brug af vold, samt racistiske ytringer og ytringer som krænker religioner. Processen for at få loven skrevet og vedtaget begyndte endda tidligere.

Den nye lov påbyder at sådant indhold fjernes i løbet af 24 timer. Pædofili og terror skal fjernes i løbet af en time. Frankrig vil lægge bøde på søgemaskiner og sociale medier op til 1,25 millioner euro (9,3 mio. dkr), hvis indhold, der anses som hadefuldt ikke fjernes inden tidsfristerne.

ANNONSE

Meningerne er delte om den nye lov. Kritikere siger at ytringsfriheden i praksis nu vil blive bestemt af selskaber som Google, Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat og Twitter, i stedet for af de franske love. Der indføres censur, siger kritikerne. Kort frist og høje bøder vil gøre, at meget indhold fjernes “for en sikkerheds skyld”.

Det bliver op til søgemaskiner at bestemme, hvad der er krænkende for en religion.

Marine Le Pen sagde at det er virkelig skrækkeligt, at censur bliver flyttet over til en privat sektor. Dette er et alvorligt brud på ytringsfriheden, sagde hun.

Blandt kritikerne af den nye lov finder vi også franske organisationer, som forsvarer individets rettigheder i den digitale verden: ”Conseil national du numérique”, og ”Commission nationale consultative des droits de l’Homme” og ”la Quadrature du Net”.

Justitsminister Nicole Belloubet sagde, på sin side, at “folk vil tænke sig om to gange før de går over stregen, hvis de ved, at der er stor sandsynlighed for at de bliver holdt ansvarlige.”

Actu.orange.fr    DW.com

ANNONSE