Nyt

Tyske myndigheter har inngått en avtale med Google, Twitter og Facebook om at hatefulle ytringer skal fjernes innen 24 timer.

Det er en rekke spørsmål knyttet til avtalen. Først og fremst: Hva er en hatefull ytring? Det kommer an på øynene som ser. Noen ser hat der andre ser en berettiget ytring. Både politisk korrekte, venstreorienterte og muslimer har lav terskel. De setter ofte sensitivitet foran ytringsfrihet. Faktisk sier også loven at de subjektive følelsene til de som føler seg krenket skal anses som en gyldig grunn i seg selv.

Det kan bli trange rammer hvis grupper organiserer seg for å prege debatten.

angelamerkel

For en tid tilbake møttes Angela Merkel og Facebooks Marc Zuckerberg. Mikrofonen var ikke slått av og man kunne høre Merkel spørre Zuckerberg om hvordan det gikk med arbeidet for å sensurere Facebook.

Tyske myndigheter er åpenbart redd for at sosiale medier kan bli en kanal for sosial protest. Merkel med sin DDR-fortid vet godt hvordan slike borgerinitiativ kan vokse. Men nå føler hun seg i sin rett til å stanse dem.

ANNONSE

Det sker som led i kampen mod stigende tendenser til racisme online i kølvandet af den store flygtninge- og migrantstrøm ind i Tyskland.

Den tyske har regering har i længere tid forsøgt at få de sociale medier til at fjerne racistiske kommentarer.

Med den nye aftale vil det blive lettere for brugere og grupper mod racisme at melde hadefulde ytringer til særlige enheder ved Facebook, Twitter og Google, oplyser den tyske justitsminister, Heiko Maas.

– Når rammerne for ytringsfrihed bliver overtrådt, når det handler om kriminelle ytringer, tilskyndelse til vold, opfordringer til at udføre kriminelle handlinger, der truer andre, så skal indholdet fjernes fra nettet, understreger Maas.

– Vi er enige om, at dette som udgangspunkt skal gøres inden for 24 timer, fortæller ministeren videre.

Den tyske regjerings aktive rolle for å sensurere sosiale medier kan avleses av etterforskningen av sjefen for Facebook i Europa, Martin Ott. Tyske myndigheter synes å ville ha statuert et eksempel.

I november indledte Tyskland en undersøgelse af Facebooks chef for det nordlige, centrale og østlige Europa, Martin Ott, fordi det sociale medie angiveligt ikke fjerner racistiske ytringer.

Det mener den tyske anklagemyndighed, at Martin Ott muligvis kan blive stillet til ansvar for.

Facebook siger, at beskyldningerne er grundløse, og at hverken firmaet eller dets ansatte har overtrådt tysk lov. Samtidig opfordrer Facebook sine brugere til at anmelde, hvis de ser hadefulde ytringer, lyder forsvaret.

Tyske myndigheter legger for dagen et administrativt forhold til ytringsfriheten. Bestemte meninger er ubehagelige. Derfor skal de ikke komme til uttrykk. Hvis de sosiale medier også har en kanal til overvåkingspolitiet kan man registrere hvem det er som har feil meninger. Bare visshet om at at det sitter personer og grupper og overvåker nettet og sender inn klager, vil påvirke folks atferd på nett. Rommet vil bli mindre og samtalen annerledes. Regn med bruk av eufemismer  – ord som benevner noe med stikkord.

Praksis viser at europeiske myndigheter i det store og hele retter blikket mot samtalene europeere imellom, ikke hva som sies blant islamister og muslimer generelt. På deres side sies det både rasistiske og hatefulle ting, uten at noe skjer. Daglig. Hvis det blir en lov for kong Salomo og en for Jørgen Hattemaker, kan det i seg selv påvirke det politiske klima.

Det vil generere det hat som myndighetene sier de ikke tolererer. Tegningen er ganske lett å lese.

Tirsdag arresterte tysk politi en kjent salafist. Tankegangen synes å være: Man vil slå til mot jihadistmiljøet, men da må ytringene på den hjemlige høyrefløy holdes i sjakk, ellers kan diskusjonen komme ut av kontroll og sette vanlige muslimer i bevegelse.

Men det virker helt illusorisk å tro at man kan kontrollere samtalen om noe så stort som forvandlingen av hele samfunnet.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/internetkaemper-laver-tysk-aftale-om-hadefulde-kommentarer/5873429?post_id=1473550959624445_1528119540834253#_=_

ANNONSE