Kunstbilde

Stillbilde fra sovjetisk dokumentarfilm.

Høsten 1944 var Wehrmacht hardt presset i nord-områdene, ikke minst fordi Finland inngikk en separatfred den 4-5. september 1944, der en av betingelsene var at Finland skulle sørge for at Wehrmacht var ute av landet innen den 15. september. Wehrmacht besluttet å trekke seg tilbake til en linje ved Lyngen i Troms, og bruke den brente jords taktikk i Finnmark. Sivilbefolkningen, omtrent 75 000 personer skulle tvangsevakueres, og all bebyggelse (deriblant rundt 12 000 bolighus) og infrastruktur og kommunikasjon skulle ødelegges.

Omkring 23 000 mennesker trosset pålegget, og skjulte seg som best de kunne – slik forfatteren Sigbjørn Hølmebakk skildret det i sin roman Fimbulvinteren (1964), filmatisert som Brent jord (1968). De som var så uheldige å bli oppdaget, ble i noen tilfeller skutt.

Gruveselskapet AS Sydvaranger var forberedt, og innredet gruven ved Bjørnevatn for å ta imot folk. Omkring 3 000 personer og en del husdyr fant tilflukt her.

Den 25. oktober, klokken to om natten, kom sovjetiske soldater fram til gruven, og meldte at det nå var trygt å gå ut. De filmet mennesker (og dyr) som kom ut. Et klipp av denne begivenheten kan vi finne her,Reel no.6, ved 03.20. Beskrivelsen er:

ANNONSE

Soviet troops liberated Kirkenes (Norway) – Soldiers walk past the border post, the ruined city, the Norwegians embrace the Soviet soldiers, refugees come out of the tunnel, go to the Norwegian children.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Godt gået – eller..?

Racisme på hjernen

Læs også