Nyt

Matteo Salvini. Foto: Facebook.

I den politiske og juridiske kamp mellem Italiens indenrigsminister Matteo Salvini og NGO-erne som transporterer migranter over Middelhavet, tager den italienske almenhed klart parti for Salvini, viser en meningsmåling fra Ipsos udført efter Sea Watch-affæren som er offentliggjort i Corriere della Sera.

Til trods for at migrationsstrømmen til Italien forbliver forholdsvis lille, er den steget kraftigt de seneste uger, og sat sit præg på mediebilledet – fremfor alt med Carola Racketes brutale anløb med «Sea Watch 3» på havnen på Lampedusa. Hele 92 procent af de adspurgte kender til affæren eller har fulgt nøje med i sagen.

Ifølge Ipsos-målingen siger 34 procent af de adspurgte at de er helt enige i den italienske regeringens afvisende linje mod migrantskibene, men 25 prosent er nok så enige. Den totale støtte til Salvinis politik er med andre ord på næsten 60 procent.

ANNONSE

18 procent er helt uenig og 11 procent er nok så uenig med regeringen i sagen, totalt 29 procent – knapt halvparten af andelen som er enig.

Det betyder at den almene tilslutning til regeringens migrationspolitik er omtrent den samme som den var efter «Diciotti»-affæren i fjor.

Blandt folk som opgiver at de stemmer på Lega, som er det parti Matteo Salvini leder, siger næsten alle – 99 procent – at de er enige med regeringen. Men også hos regeringspartneren Femstjernersbevægelsen siger hele 77 procent det samme.

Blandt praktiserende katolikker er der også flere som er enige med Salvini end med paven i sagen.

På venstresiden er det derimod 81 procent som siger sig uenig med regeringen i migrationsspørgsmålet.

På spørgsmål om man har støttet Matteo Salvini eller Carola Rackete under Sea Watch-affæren, svarer 53 procent i favør af indenrigsministeren, mod 23 procent for kaptajnen på migrantskibet.

pastedGraphic_1.png

«Salvini eneste Kaptain» lyder plakaten som en Salvini-tilhænger hæver udenfor retslokalet i Agrigento på Sicilien, hvor «Sea Watch 3»-kaptein Carola Rackete blev løsladt den 2. juli 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

NGO-erne, som Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio har anklaget for at drive «taxitrafik» i Middelhavet, har ifølge Ipsos-målingen ingen høj stjerne hos den italienske almenhed: 56 procent af de adspurgte mener at NGO-erne handler ud fra økonomiske motiver, mens kun 22 procent mener det handler om humanitært arbejde.

Den generelle tillid til NGO-er i det hele taget er faldet fra hele 80 procent i 2010 til 39 procent i dag.

ANNONSE