Nyt

Muhammad bin Rashid al-Makhtoum og hustru Haya bint al-Hussein under World Government Summit i Dubai den 11. februar 2018. Foto: Christopher Pike / Reuters / Scanpix.

Lørdag formiddag blev det officielt kendt at Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) er flygtet med sine to børn fra sin mand, Sheikh Muhammad bin Rashid al-Makhtoum (69), den ubestridte leder af Dubai. Halvsøsteren til Kong Abdullah II af Jordan skal have søgt asyl i Tyskland, og sagen har alle ingredienser til at udvikle sig til en omfattende diplomatisk krise.

Rygterne om prinsesse Hayas flugt har svirret i godt en uge, men uden troværdige kilder har vi ikke kunnet publicere det. Så i går aftes kom de første store medier på banen. Engelske aviser som The Express og The Sun fokuserer mest på alle pengene hun skal have fået med sig, men ifølge vore velinformerede kilder skyldes flugten kone- og børnemishandling.

Det har ikke været muligt at få yderligere klarhed i disse rygter, men en anden forklaring på Prinsesse Hayas flugt kan være at finde i skæbnen til hendes to steddøtre, prinsesserne Shamsa og Latifa. De forsøgte begge at flygte fra deres mægtige far, Sheikh Muhammad, og måtte lide for det.

ANNONSE

Juleaften i fjor udsendte Emiraternes udenrigsdepartement et billede af Prinsesse Latifa sammen med den tidligere irske præsident (1990-97) og FN´s Højkommissær for menneskerettigheder (1997-2002), Mary Robinson. Billedet, og mødet med en synlig utilpas prinsesse Latifa, blev mødt med en storm af kritik. I januar 2018 beklagede så Prinsesse Haya overfor irsk radio kritikken mod Mary Robinson på denne måde, gengivet i The Irish Times:

“I don’t want to go any more deeply into it for the protection of Latifa herself, and to ensure that she is not used by anyone else,” she said. “She is a vulnerable young woman and that’s what’s important to me.

“What’s important to us as a family is to ensure that she’s alright and that she’s receiving the love and protection of all of us»

Det var i januar i år hun talte om «kærlighed og beskyttelse». Nu søger hun selv beskyttelse.

 

ANNONSE