Kunstbilde

Gustave Doré (1832–1883)
Olje på lerret, 279,4 x 194,3 cm, privateie.

Ved auksjon hos Christie’s i London den 17. juli falt tilslaget ved £ 60 000, som var laveste prisantydning.

Dante Alighieris (1265-1321) hovedverk Divina Commedia, spesielt den første del, Inferno, har inspirert kunstnere siden den forelå en gang på 1300-tallet. Man kan nevne i fleng Sandro Botticelli, William Blake og ikke minst Gustave Doré.

Den sistnevntes illustrasjoner (xylografi/trestikk) til Commedia er, ved siden av hans bibel-illustrasjoner, trolig hans best kjente verk. Men Doré var også en dyktig maler, og dette er hans versjon i oljemaleri av møtet med Francesca og Paolo (Inferno, Canto V) i de øverste deler av det egentlige Inferno, beregnet på de utuktige. Straffen her er å stadig jages av en sterk vind – billedlig talt at synden er sin egen straff, men avkledd all forlokkende glasur (underforstått at i driftenes vold er man like hjelpeløs som i stormens vold).

Nederst til høyre kan vi ane Dante og hans veileder gjennom Inferno, den romerske dikter Vergil, som i følge Aeneiden tidligere hadde avlagt et besøk der – i likhet med Odyssevs i Homers beretning. Nederst til høyre i bildet kan vi ane de to diktere, det er ikke enkelt å avgjøre hvem som er hvem av dem.

ANNONSE

Et utvalg av kunstverk inspirert av Francesca og Paolo finnes her.

Og her har vi nok den best kjente varianten – Dorés egen xylografi.

ANNONSE

Læs også

Læs også