Kunstbilde

Gustave Doré (1832-1883)

Gustave Doré er spesielt erindret for sine illustrasjoner, både til Bibelen, Dantes Commedia og Cervantes’ Don Quixote, for å nevne noen av de best kjente.

Dagens bilde er en illustrasjon til Charles Perraults (1628-1703) eventyr Le Maître chat ou le chat botté (Mesterkatten eller Katten med støvler) i samlingen Histoires ou contes du temps passé (Historier eller beretninger fra en forgangen tid), eller Contes de ma mère l’Oye (Gåsemors fortellinger).

Kort fortalt handler eventyret om en katt som ved hjelp av trusler, bestikkelser og avansert manipulering hjelper sitt menneske – en fattig ung mann – til kongelig rang. Perraults eventyr ble først utgitt i 1697, men historien finnes før den tid i italienske kilder. Vi finner også en variant hos Asbjørnsen og Moe, med titelen Herre-Per.

Den norske versjonen skiller seg på noen punkter fra Perrault, i og med at katten der egentlig er en forgjort prinsesse, som Per til slutt må hugge hodet av for å sette fri fra forhekselsen, med påfølgende bryllup.

ANNONSE

I Dorés illustrasjon instruerer katten trollets tjenestefolk om hva de skal fortelle kongen når hans følge kommer, ellers…

Hos Perrault narrer katten trollet til å forvandle seg til en mus – som katten gjør kort prosess med, på katters vis, men hos Asbjørnsen og Moe narrer katten trollet til å vente til soloppgang, og som kjent sprekker troll i sollys.

ANNONSE

Læs også

Læs også