Kunstbilde

Gustave Doré (1832–1883)
Xylografi, illustrasjon til Miguel de Cervantes Saavedras (1547?-1616) roman Don Quixote, utgitt 1605.

Kort fortalt – et av de best kjente og oftest siterte stedene i Don Quixote – Ridderen av den bedrøvelige skikkelse, som han også er kjent som, tror at noen vindmøller er ondsinnede kjemper han som vandrende ridder må bekjempe. Og uttrykket Kjempe mot vindmøller har, i alle fall inntil våre dager, betydd å slåss mot innbilte farer.

Som vi kan se av illustrasjonen, gikk det heller dårlig. En møllevinge traff både ridderen og hans ikke helt unge hest, kjent som Rocinante, og ga begge to en aldri så liten luftetur.

Men nå har det dukket opp en helt annen type vindmøller, som ser ut til å medføre en tanke mere enn “grønn energi”, vel å merke om det skulle blåse litt vind. Det gjør det jo ikke bestandig. Og det å kjempe mot disse vindmøllene er kanskje ikke like meningsløst, når vinninga går opp i spinninga – og vel så det.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også