Kopierede/fra hoften

Filmen ‘Western Arabs’ er støttet af DFI med 1,6 mio. skattekroner. Interview med filminstruktør Omar Shargawi på JP.dk – Instruktør: Før kom racismen fra folk, som ‘var på vildspor’ (kræver login).

“Han drikker sin kaffe og udtrykker præcist, hvad han mener – uden omsvøb:

‘Og en ting er, hvordan vi lever med det hele. En anden ting er, at der er et samfund, som er blevet pisseligeglad. Som ikke tager højde for de mennesker, der er kommet herop, og det, som de har været igennem. Det er det, der er det vigtige for mig.’

Du tænker f.eks. på flygtningene fra Syrien?

‘Ja, det er dem, der er flest af. Det rager folk fuldstændigt. Danmark er med til at føre krig i Syrien og påføre dem smerte. Men de bliver set på som de mest usle mennesker. Vi behandler dyr bedre. Dyr, der skal slagtes og ud i supermarkederne, har efterhånden bedre vilkår end flygtninge, der kommer til Europa i dag.

Hvad er forskellen på det samfund, du voksede op i, og det flygtninge møder i dag?

‘Når jeg oplevede racisme, så var det, fordi folk var på vildspor. Så vidste du, at ham der var et dårligt menneske. I dag kommer det fra masserne, fra medierne, fra regeringen, fra politikerne. Det er den samme form for racisme, bare endnu værre. Skal man så stille sig op og sige, at størstedelen af vores samfund er dårlige mennesker? Den følelse havde man jo ikke dengang.’”

ANNONSE