Kunstbilde

Otto Sinding (1842-1909)
Penn og lavering på papir, 10,8 x 14,2 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Den 23. desember 2018 er både fjerde søndag i advent og lille julaften, og vi forflytter oss til en jul i Christiania en gang i første halvdel av 1800-tallet.

Det var så stilt på Gaden, og hun saa ikke et Menneske paa Vejen – illustrasjon til En Gammeldags Juleaften i Peter Christen Asbjørnsens (1812-1885) Norske Folke- og Huldre-eventyr i Udvalg, Kjøbenhavn 1879. Teksten kan leses – med noe “målbrigde i norsk lei”, på Runeberg.

Kirken i bakgrunnen er uten tvil Vor Frælsers Kirke i Christiania, nå Oslo domkirke, reist i årene 1694-97. Dagens forlengede tårn og spir ble først tilføyet i 1848-50 – og den tilhørende kirkegård ble nedlagt i 1808.

For noen år siden ble krypten under kirken gjort tilgjengelig, og man kan se kistene til dem som ble stedt til hvile der. Det var sannsynligvis de gravlagte i krypten som samlet seg til fromesse – men at de skulle være både farlige og i stand til å angripe de levende er nok vanskelig å begripe.

ANNONSE

I alle fall – god jul til alle som leser Document i både Danmark og Norge.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også