Kunstbilde


Henry Rosling (1828-1911)
Albuminkopi montert på kartong, 16 x 20,5 cm, Norsk folkemuseum, Oslo

På kartongen bildet er montert på kan vi lese PRINTED AND PUBLISHED BY F. FRITH, REIGATE – HENRY ROSLING, PHOT.

Henry Rosling var sønn av Alfred Rosling (1802-1892) – en pionér innen britisk fotografi, og dessuten svoger av Francis Frith (1822-1898), en av Englands betydeligste fotografer på 1800-tallet (særlig kjent for sine bilder fra Egypt). Frith drev også forlagsvirksomhet, og publiserte fotografier fra store deler av verden. Hans svoger Henry hadde et spesielt ansvar for Norge.

Motivet for Dagens bilde er Toldbodgaden i Christiania, sett oppover fra krysset med Kongens Gade. I enden av gaten Øvre Voldgade 15 oppført 1860 – den eneste av (de synlige) bygningene i bildet som fortsatt står. Da bildet ble tatt, også den nyeste.

Jeg skal vokte meg vel for å fastslå hvor vidt det vi finner her er en ubeskåret gjengivelse av det samme bildet, eller an alternativ eksponering. Motiv og fotograf er imidlertid de samme.

ANNONSE

Bildet er bevart i et album, som nå befinner seg hos Norsk folkemuseum.

ANNONSE