Kommentar

PM Nilsson er politisk redaktør i svenske Dagens Industri og en af landets mest kendte kommentatorer.

Det är allvar nu” skriver politisk redaktør PM Nilsson i Dagens Industri søndag. Den organiserede kriminalitet truer nu hele det svenske system.

“Natten til fredagen besköts en bostad i Malmö med flera skott. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Samma natt kastade två svartklädda män in en handgranat i en restaurang på Avenyn i Göteborg. Ingen skadades men explosionen orsakade stor ödeläggelse. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till lördagen besköts ett flerfamiljshus vid Fridhemstorget i centrala Malmö. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Samma natt utsattes en församlingslokal i Spånga norr om Stockholm för ett sprängattentat. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet.

Natten till söndagen utsattes två bostäder i Malmö för sprängattentat. En 18-årig man, troligen den ena gärningsmannen, påträffades i det ena huset med livshotande skador.”

Søndagens lederartikel i Dagens Industri: – Der er næsten krig nu. (På billedet Rikspolischef Anders Thornberg og chefen for Säkerhetspolisen Klas Friberg.)

– Detta är last night in Sweden, skriver Per Magnus Nilsson, bedre kendt som PM Nilsson, med et klart hint til Trumps udtalelse:

“…you look at what’s happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this. Sweden. They took in large numbers. They’re having problems like they never thought possible,” sa USAs president under et møte i Florida i februar i fjor.

Trump blev latterliggjort i Sverige, blandt andet af tidligere statsminister Carl Bildt:

Latteren sætter sig fast i halsen.

Sverige fornægtede længe den banderelaterede vold. Begivenhederne truer selv billedet, og koblingen mod indvandringen gjorde spørgsmålet vanskelig at håndtere, skriver Nilsson:

“Faktum är att norska, danska och amerikanska medier var före svenskarna med att upptäcka och påpeka den exceptionella nivån. Det var som att vi inte ville se och i den första förnekelsefasen hellre problematiserade bilden än brottsligheten.”

I næste fase indrømmede man at volden var steget, men fra historisk lave niveauer. Det er sandt, skriver Nilsson, den vold som er relateret til alkohol er mindsket drastisk.

Men den organiserede kriminalitet truer hele systemet på en helt anden måde end ungdommen og sprit nogensinde har gjort. Nu er Sverige begyndt at forstå det, mener Nilsson.

Sverige har ti gange flere skudeepisoder per capita end Tyskland, og brugen af eksplosiver – håndgranater og bomber – ligger på mexicansk niveau. Eksplosioner rettet mod restauranter og boligopgange er nu næsten dagligdags.

Politidirektøren slår alarm, men er der nogen som lytter? Politiet oplever selv angreb mod politistationer, politifolks hjem og biler.

“Rikspolischefen Anders Thornberg har i en färsk skrivelse till Justitiedepartementet slagit larm om situationen och vädjat om akuta åtgärder för att polisen ska kunna bekämpa våldet. Han beskriver utvecklingen under hösten som djupt oroande och ger bilden av något som liknar ett regelrätt narkotikakrig. Antalet inblandade är mycket större än de enskilda gärningsmännen. De kriminellas påverkan på bostadsområden, företag, affärer och centrumanläggningar är stor. För varje person som grips eller dödas finns 10 till 15 andra som vill ta hans plats. Risken för att tredje man ska drabbas är hög. Polisen är själv måltavla för den organiserade brottsligheten med attentat mot polisers hem och fordon.”

Rikspolischefen Anders Thornberg (bildet) og sjefen for Säkerhetspolisen Klas Friberg slår nå alarm om økte trusler mot Sverige og at manglende politiske beslutninger rammer deres arbeid.

Thornbergs modoffensiv omfatter flere offentlige etater, lovændringer for mere effektiv kontrol af køretøjer, lokaler og personer, særligt ved grænserne. Han vil have biometriske registre for at kunne kontrollere ulovlige indvandrere, strafrabatten for unge må fjernes og børneværnet må have døgnvagt for at kunne tage hånd om mindreårige. Blandt andet.

Også hans kollega i Säkerhetspolisen, Klas Friberg, slo alarm sist uke. “Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år”, skrev han i Dagens Nyheter. Blant annet er risikoen for terrorattentat mycket hög. Friberg etterlyste akutte lovendringer.

ANNONSE

“Bland annat vill han i likhet med Anders Thornberg åter förmå teleoperatörerna att lagra kommunikation, vilket har upphört efter datalagringsdirektivet. Han vill också att regeringen snabbt lagstiftar i enlighet med de utredningsförslag som finns om en mer effektiv digital spaning. Friberg menar att den svenska eftersläpningen redan har skadat Sveriges samarbete med andra länder, vilket är mycket allvarligt.”

Det har ikke været gunstigt for politiet og retsvæsenet, at Sverige har været uden regering i efteråret, og endnu værre er udsigterne med den regeringskoalition, man har forhandlet om i weekenden, skriver PM Nilsson:

Ett samarbete mellan S, C, MP, L och med stöd av V orkar säkert öka anslagen till polis och åklagare, men den tidigare politiska bristen på probleminsikt har sitt centrum hos MP och C. De är dåligt rustade för att leda den offensiv Thornberg efterlyser. Och att C och L överhuvudtaget har inlett förhandlingar med vänsterblocket och röstat nej till Moderaterna, som har starkt fokus på brottsbekämpning och gränsskydd, visar att de har helt andra prioriteringar.

Nilsson sætter sin lid til S og til realismen hos Stefan Löfven og finansminister Magdalena Andersson. Men S har tabt sin fordums styrke og lod sig i lang tid dupere af Miljöpartiets syn på indvandringen, fastslår han:

“Vilken regering det än blir måste M och S understödja varandra för att minimera småpartiernas ansvarslöshet och bistå de båda polischefernas vädjan. Det är faktiskt unikt att chefen för Säkerhetspolisen och chefen för Rikspolisen samtidigt larmar och vill ha hjälp av en regering som inte finns.”


ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte