Nyt

Når historien om Neil Armstrong, det første menneske på månen, skal filmes, så udelades væsentlige detaljer, som det at vise det amerikanske flag.

I filmen First Man har man nemlig valgt at udelade markeringen af et af de stolteste øjeblikke i amerikansk historie: Da Neil Armstrong og Edwin “Buzz” Aldrin plantede det amerikanske flag i Mare Tranquillitatis på månen, 21. juli (norsk tid) 1969. The Telegraph skriver:

But a new film about Armstrong has chosen to leave out this most patriotic of scenes, arguing that the giant leap for mankind should not be seen as an example of American greatness.

Its star, Ryan Gosling, was asked if the film was a deliberately un-American take on the moon landing. He replied that Armstrong’s accomplishment “transcended countries and borders”.

Gosling explained: “I think this was widely regarded in the end as a human achievement [and] that’s how we chose to view it. I also think Neil was extremely humble, as were many of these astronauts, and time and time again he deferred the focus from himself to the 400,000 people who made the mission possible.”

“He was reminding everyone that he was just the tip of the iceberg – and that’s not just to be humble, that’s also true.

De ca. 400.000 personer, som Armstrong havde i ryggen, var langt de fleste amerikanere. (Joda, Wernher von Braun, tyskeren og raketgeniet som “valgte” rigtig side efter krigen har retmæssigt fået en stor del af æren for et vellykket Apollo-raketprogram – men han stod på skuldrene af Robert F. Goddard. Og han var ægte amerikaner!) Det var en amerikansk præsident, John F. Kennedy, som i 1962 i sin berømte “We choose to go to the moon“- i tale satte det ambitiøse mål for nationen USA om trygt at landsætte mennesker på månen og bringe dem lige så sikkert tilbage igen. Ser man et bredt indslag af indsats fra andre nationer og kulturer i det amerikanske månelandingsprogram? Har FN bidraget med stort? Nej.

Armstrong døde i 2012, og som den ydmyge og beskedne mand han var, kan han let tages til indtægt for det ene og andet. Om der skulle plantes et amerikansk flag eller FN-flag på månen i 1969, blev diskuteret af Kongressen i USA. Man landede selvsagt på det amerikanske flag. Armstrong skal i den forbindelse have udtalt:

ANNONSE

“My job was to get the flag there. I was less concerned about whether that was the right artefact to place. I let other, wiser minds than mine make those kinds of decisions.”

En som stadig er i blandt os er Buzz Aldrin. På Twitter lægger han ikke skjul på, hvad han mener om udeladelsen af det amerikanske flag på månen:

Omskrivning af historien og retouchering af fotos er ofte de første symptomer på gryende fundamentalisme og indsnævring af ytringsfriheden. Månelandingen var definitivt “one giant step for mankind”. Men at udelade det amerikanske flag på månens overflade er et skridt væk fra frihed og mod ensretning og totalitarisme.

 

ANNONSE