Nyt

EU-kommisjonens hovedkvarter i Bruxelles. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.

De EU-lande, som deltog under fredagens uformelle krisemøde om migrationspolitikken i Bruxelles, havde ikke held med at komme til enighed om hvad, der skal ske med migranterne ombord på det italienske kystvagtskib «Diciotti», som ligger i havnen i Catania på Sicilien.

Det oplyser diplomatiske kilder til Corriere della Sera

Italiens krav om at andre lande må tage imod migranterne, blev altså ikke taget til følge. Blandt de grunde, som blev givet for afslaget, er, at andre EU-lande har taget imod flere migranter pr. indbygger.

Det italienske indenrigsministerium fastholder dermed, at ingen af de migranter, der er tilbage på skibet vil få lov til at gå i land i Italien, efter at en undtagelse tidligere blev gjort for de mindreårige blandt dem. Samtidig har nogle af de tilbageværende migranter ombord indledt en sultestrejke.

ANNONSE

På Facebook anklager den italienske statsminister Giuseppe Conte unionen for hykleri, og erklærer uden at gå i konkrete detaljer, at Italien vil tage konsekvenserne af det.

Samtidig får Italiens regering en kold skulder fra Bruxelles. Man kommer ikke nærmere en løsning med trusler, siger EU-kommissionens talsmand Alexander Winterstein, idet han først og fremmest sigter til ministeren og Femstjernebevægelsens leder Luidi Di Maios trussel om at Italien ville standse pengebidragene til unionen.

Italiens udenrigsminister Enzo Moavero – som er uden partitilknytning, men alligevel står Bruxelles og Italiens gamle politiske klasse nærmere end populistlederne – forsøger at dysse sagen ned, skabt af Di Maio. Det at betale pengebidragene er en pligt, sagde han fredag under et politisk møde i Rimini.

Indenrigsminister og Lega-leder Matteo Salvini viser imidlertid ingen tegn til at skrue ned for retorikken. Italienerne er EU’s og migranternes gidsler, siger han i et interview med Corriere della Sera. For mig kommer italienerne først, siger han og tilføjer: Hvis en dommer vil arrestere mig for det, så skal jeg nok vente på ham. Om sultestrejken ombord på «Diciotti» udtaler Salvini, at der også findes mange fattige italienere som går sultne i seng.

Vi kan ikke fortsætte med krisemøder skib for skib, siger EU-kilder til El País. Men så længe et land som Italien stiller sig på bagbenene, er det hvad der vil ske. Sådan blotlægges unionens manglende evne til kollektivt at håndtere migrationen.

 

ANNONSE