Kunstbilde

Postkort i fotogravyr (?), Nasjonalbiblioteket, utgitt av J.H.Küenholdt AS, fotograf ikke oppgitt.

Johan Henrik Küenholdt (1866-1956), var født i Sverige, men flyttet til Norge og grunnla der et kunstforlag som ga ut en mengde postkort med norske motiver, ikke bare fra Kristiania/Oslo. Kortet må være produsert en gang etter at Kristiania ble omdøpt til Oslo (1925). Kirken er sett fra der Klingenberggaten møtte Munkedamsveien, omtrent hvor Oslo konserthus nå ligger i Vestre Vika. Kirkens gateadresse var Munkedamsveien 12, men hovedinngangen var fra Klingenberggaten. Munkedamsveien vises til venstre i bildet, til høyre Klingenberggaten. Av disse gater er bare navnene bevart, bygningene er for lengst skiftet ut.

Johanneskirken i Kvadraturen, like overfor Kontraskjæret og Akershus festning, var dessverre dårlig fundamentert, viste tidlig betydelige setningsskader, og tilstanden ble ikke bedre etter jordskjelvet i 1904, da kirken av sikkerhetsmessige grunner måtte tas ut av bruk. Den ble endelig revet først i 1928.

Dermed sto menigheten uten en egen kirke fra 1904, og for å dekke behovet ble Pipervikskirken (innviet 1911) reist. Arkitekt var Harald Aars (1875-1945). I 1923 kunne han motta A. C. Houens fonds diplom for Pipervikskirken.

ANNONSE

Kirken fikk bare stå til 1959, da den ble revet i forbindelse med saneringen av Vestre Vika.

ANNONSE

Læs også

Læs også