Kunstbilde


Ukjent fotograf, speilvendt avfotografering av daguerreotypi i privateie, Nasjonalbiblioteket, Oslo.

Strøket i forgrunnen er omtrent der i Oslo hvor vi nå finner Kronprinsens gate, bak Victoria terrasse. Det ble sanert i årene 1882-87.

Et daguerreotypi viser i alminnelighet motivet speilvendt. Men her er bildet avfotografert, og kopiert speilvendt, slik at det “stemmer” med virkeligheten.

Ruseløkka og Vestre Vika var, da bildet ble tatt, “belastede” strøk, og ble på folkemunne kalt Røverstatene Tunis og Algerie. Ettersom de lå så nær selve Slottet, ble de sanert, og i steden ble det reist atskillig dyrere boligbygg, som Victoria terrasse. Om Vestre Vika og Ruseløkka kan vi lese her, og her. Det er litt pussig å tenke på at da daguerreotypiet ble tatt, var husene i forgrunnen ganske nye. Reproduksjonen er sannsynligvis utført med våtplate-teknikk, hvor kollodium-emulsjonen senere har krakelert, En slik sprekk vil vanligvis ikke oppstå på et daguerreotypi, som tas på en forsølvet kobberplate, og ikke har noen påført emulsjon, men et tynt lag av sølv-halider (for det meste jodid).

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige