Nyt

 Italias udenrigsminister Enzo Moavero Milanesi og Tysklands udenrigsminister Heiko Maas. Fotografier: Tony Gentile og Axel Schmidt / Reuters / Scanpix.

Italiens nye regering har som bekendt indtaget en afvisende linje overfor NGO-fartøjer og privatejede skibe med migranter, som samles op i Middelhavet.

Sidste onsdag blev det også kendt at den italienske regering ikke længere vil acceptere at migranter, som bliver samlet op af fartøjer tilhørende EU’s sømilitære Operation Sofia, automatisk bliver bragt i land i Italien, sådan som reglerne forudsætter i øjeblikket.

Dette nye politiske signal, som blev meddelt under et møde i EU’s sikkerhedskomité, afstedkom ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA straks uro centralt i unionen.

Nu kan det imidlertid se ud som om den italienske regering har mødt forståelse hos sine tyske kolleger.

Italiens udenrigsminister Enzo Moavero Milanesi og Tysklands udenrigsminister Heiko Maas holdt mandag en fælles pressekonference i Berlin, og i en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort i Daily Mail, fremgår det at Maas åbner for den genforhandling af Operasjon Sophias spilleregler, som italienerne ønsker:

German Foreign Minister Heiko Maas said Monday that, over the next five weeks, EU countries will discuss how people rescued can be distributed in Europe.

Denne lov – som hvis opfyldt vil aflaste Italien uden at nettovirkningen på Europa forandres – er tilstrækkelig til at Milanesi ikke vil insistere på at afbryde operationen, som den italienske admiral Enrico Credendino gjorde en kort tid, eller lukke havnene i mellemtiden.

ANNONSE

His Italian counterpart Enzo Moavero Milanesi said that, in the meantime, Italy will allow rescued migrants to disembark there.

For migranter og menneskesmuglere forbliver EU’s militære skibe altså stadig en mulig indgangsbillet til Europa. Den tyske og den italienske udenrigsminister er mere optaget af at få fordelt dem, der kommer end af at standse migranttrafikken fuldstændigt.

 

ANNONSE