Nyt

Tysklands udenrigsminister Heiko Maas virker ikke særlig opstemt efter mødet med Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John R. Bolton i Det Hvide Hus 23. maj. 

 

Det tyske udenrigsministerium (UD) har udbedt sig en forklaring fra USA’s nye ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, som i et interview med Breitbart London siger at Tysklands nedrustning er uacceptabel og at det kan blive nødvendigt at sætte landet i skammekrogen.

Dette er uhørt tale for den tyske regering og der er næppe tvivl om at det er forbundskansleren selv som har reageret:

Tysk UD kræver at den nye USA-ambassadør Richard Grenell forklarer, hvad han mener med en udtalelse om at bidrage til «styrkelse af konservative kræfter i Europa». (NTB)

For Merkel og regeringen er “konservative kræfter i Europa” det samme som højrepopulisme. Berlin lurer på om Grenell er kommet til landet for at drive undergravende virksomhed.

Tyske medier ser ud til at have haft adgang til et længere interview. Citaterne er ikke at finde i den engelske udgave. Det Grenell siger er Trump-politik: Forsvaret er i forfald og må genrejses. Men ordet “græsrodsbølge” er stikord for Alternative für Deutschland, og Berlin opfatter at Grenell blander sig i indenrigspolitikken.

Det vil den gerne have sig frabedt. NTB ser sagen fra samme vinkel som Merkel, når det kalder Breitbart “yderliggående”. Med en sådan målestok er der meget som bliver “yderliggående” i dagens politik.

ANNONSE

Kommentaren blev formidlet på den yderliggående nyhedsside Breitbart London. En talsmand for tysk UD siger at statssekretær Andreas Michaelis vil tage sagen op med Grenell på et møde som er planlagt til at finde sted senere i denne uge.

Grenell, som tiltrådte embedet i Berlin for mindre end en måned siden, skal ifølge Breitbart London have udtrykt sin «glæde over den europæiske græsrodsbølge af konservativ politik, som bryder frem på grund af venstrefløjens fejlslagne politik».

– Jeg ønsker definitivt at give ny kraft til andre konservative rundt om i Europa, også ledere, hedder det i udtalelsen som blandt tyske medier og politikere bliver vurderet som en overordentlig yderliggående indblanding i andre landes politik, af en ambassadør at være. (NTB)

Men spørgsmålet kan sendes tilbage til Berlin og NTB: Kan det være opfattelsesevnen der er noget galt med? Måske er dette ikke “yderliggående”, men blot udtryk for en ægte bekymring blandt vælgerne?

Merkel og i endda højere grad socialdemokraterne, sidder så uhjælpeligt fast i deres egen politik at de ikke evner at se at en anden kurs er mulig.

Den socialdemokratiske politiker Thorsten Schäfer-Gümbel siger i en twittermelding at europæiske borgere ikke behøver at høre fra en Trump-vasal, hvem de skal stemme på. En USA-ambassadør, som på denne måde blander sig i den demokratiske proces, er slet og ret fejlplaceret, hedder det.

Grenell tiltrådte tidligt i maj måned efter at stillingen som ambassadør i Berlin havde stået ubesat i 15 måneder. På sin første dag i det nye job krævede han at tysk næringsliv skulle indstille al handel med Iran. (NTB)

Grenell siger, at USA har begået en fejl. Det har ladet Tyskland slippe fra interventioner i udlandet, fordi Tysklands politik har været nærmest pacifistisk. Dette går ikke, hvis Tyskland vil være Europas førende nation.

Tyskland viser ingen vilje til at øge forsvarsbudgettet til de 2 procent af BNP som NATO-mødet i Cardiff blev enige om i 2014. Det er fire år siden.

In a major throwdown, Ambassador Grenell suggested one way NATO member Germany could be forced to confront its own problems would be for her allies to shame the nation. A problem with the multilateral approach so far, he said, was that the United States had been too willing to accommodate nations that simply lacked the ability to engage in military action by not asking them to participate in the first place.

Grenell said: “We made a mistake in not publicly asking the Germans to participate in the Syria operation.

“We cannot go into operations and say to ourselves ‘Well, the Germans aren’t able to participate, they don’t even have the proper equipment, so lets not even ask them to participate’… I think that’s a mistake… whenever we have allied operations, we must go through a formal process of asking the Germans to participate, and letting them go through their process with their public and political leaders to come to a thoughtful answer of saying ‘No we can’t, we don’t have the equipment. We can’t fly with you; we can’t do ocean exercises with you, etc’.

Spørgsmålet er: Vil Tyskland være leder for en appeasment-linje, som støtter USA’s fjender eller vil landet tage skeen i den anden hånd?

 

Køb Lars Hedegaards bog her!

ANNONSE