Nyt

I torsdags – den 18. maj – blev 2300 migranter, et næsten rekordstort antal, samlet op ved grænsen til Libyens territorialfarvand i hele 22 forskellige operationer koordineret af den italienske kystvagt. Dagen efter – fredag – var antallet næsten lige så stort: 2121.

Fra tre- og gummibåde blev migranterne hentet ombord på forskellige fartøjer, herunder skibet Aquarius, som styres af SOS Méditerranée og Læger uden Grænser. Med Libyens kyst inden for synsvidde ødelagde den libyske kystvagt nogle af bådene for at undgå genbrug.

Med på Aquarius, det skib som L´Identitaire­-bevægelsen prøvede at hindre i at sejle ud fra Catania, var Reuters Rom-korrespondent Steve Scherer. Han skriver samme dag. Mandskabet på NGO-skibet kommer med gode nyheder til de migranter, der lige er kommet ombord, og som efter al sandsynlighed ikke kangøre krav på at få asyl:

ANNONSE

«In a few days you will be in Italy, in Europe. Libya is over,» each group was told in English or French, often drawing applause and cheers of joy from those who were not too exhausted, seasick or traumatized from their journey.

Nigerians, Sudanese, Moroccans, and Bangladeshis were among those rescued by the Aquarius.

Scherer konstaterer, at NGO-erne ikke er begejstrede for Italiens udenrigs­politiske initiativer. Libyen har blokeret for 600 migranter samme dag:

To try to give the United Nations-backed government in Tripoli more power to stop people smuggling, Italy and the European Union are equipping and training the coast guard to patrol these waters and turn back migrant boats.

But humanitarian groups dispute this strategy, saying returned migrants will be put in detention centers controlled by the Tripoli government, where they can be held indefinitely in appalling conditions, and are given little food and no medical care.

De betragter med andre ord taxi-­trafikken over Middelhavet som en moralsk pligt, der formodentlig anses for så hellig, at den står over lovlydigheden. Den tweetende korrespondent, som også gengiver migranternes vidnesbyrd ukritisk, ser ud til at være enig:

Noget af det mest fascinerende ved mega-operationen i torsdags er, at der stort set ikke er nogen store vestlige medier, som rapporterer om det store antallet migranter, der er samlet op på kun én dag. Scherers Reuters-melding er ikke gengivet af nogen vigtige medier. Det er som om det unormale er blevet den nye normalitet, eller som om medie­branchen kun modstræbende fortæller om invasionen. Selv en sympatiserende rapport er upassende.

AFP laver en kortfattet melding, som gengives samme dag hos Le Figaro. Dækningen i Japan Times er bedre end i en af Frankrigs to vigtigste aviser. I Italiens vigtigste avis, Corriere della Sera, har papirudgaven dagen efter en mikroskopisk notits nederst til venstre på side 5:

Invasionen er altså ikke slut, den foregår bare i næsten total stilhed.

 

Reuters

ANNONSE

Ét svar til “Den stille invasion”

  1. KnudMadsen siger:

    For hver lykkeridder der kommer til Europa, er der mindst 10, der får blod på tanden for også at tage afsted til de mange gratis penge, villa, Mercedes og masser af villige hvide kvinder.