Nyt

Den libyske kystvagt truede tirsdag «Golfo Azzurro» både med at tage fartøjet i arrest og åbne ild mod NGO-skibet.

Samtidig har norske «Olympic Commander» været i nærkontakt med et af NGO-skibene i rum sø, skriver den italienske avis Corriere della Sera.

Situationen i den libyske SAR-zone (søgnings- og redningszonen) bliver mere og mere ophedet. Ind i dette konfliktfyldte område sejler altså det norske skib. Libyen har givet klar besked til udenlandske skibe om at holde sig uden for denne zone:

General Abdelhakim Bouhaliya, commander of the Tripoli naval base where the conference was held, said: «No foreign ship has the right to enter» the area without authorisation from the Libyan authorities.

Det er et åbent spørgsmål, hvorfor «Olympic Commander», som den italienske avis omtaler som «Olympic Canyon», tirsdag befandt sig i umiddelbar nærhed af NGO-skibet «Phoenix» som opereres af den maltesiske organisation Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

En søgning på marinetraffic.com viser, at «Olympic Canyon» er et alias for skibet «Olympic Commander», som tirsdag eftermiddag befandt sig omkring 60 sømil fra den libyske kyst:


På denne skærmdump, taget noget senere på eftermiddagen, er «Olympic Commander» på vej ud af den libyske SAR-zone med 12 knobs fart, omkring et hundrede sømil nord for kysten.

MOAS oplyser, at de i samarbejde med SOS Méditerranée tirsdag eftermiddag har gennemført en redningsoperation, hvor «Aquarius» samlede 111 personer op fra en gummibåt. Tweets fra aktivister kan tyde på, at de er blevet overført til det norske skib. Det er ikke bekræftet, at det norske skib tog migranter ombord fra «Phoenix».

ANNONSE

Norske myndigheder er da heller ikke specielt meddelsomme om det norske fartøjs bevægelser, der deltager i EU-operationen Frontex. Ej heller viser norske medier nogen interesse for, hvad fartøjet egentlig laver.

Ændret situation

Kun få NGO-fartøjer er forblevet i farveandet ud for den lilbyske kyst efter at det nordafrikanske land begyndte at udøve magt ud for sin egen kyst, og tilværelsen er ikke helt enkel for dem, som ikke har givet op.

Skibet «Golfo Azzurro» tilhørende Proactiva Open Arms, blev ifølge den spanske organisation tirsdag eftermiddag truet af den libyske kystvagt, da det befandt sig lige udenfor grænsen for Libyens territorialfarvand, skriver Corriere della Sera. Ifølge tweetende repræsentanter for NGO-en, truede libyerne både med at beslaglægge fartøjet og åbne ild mod det, med mindre det fjernede sig fra Libyens søgnings- og redningszone.

Italiens newspaper of record skriver også ,at skibet «C-Star», som bevægelsen Génération Identitaire har sat ind i Middelhavet i forbindelse med sit projekt Defend Europe, har fulgt SOS Méditerranées fartøj «Aquarius» tæt det seneste døgn lige udenfor territorialgrænsen, og at «Golfo Azzurro» har befundet sig lige i nærheden. De identitære aktivister triumferer over udviklingen, og hævder, at en libysk kystvagtkaptajn har fortalt dem, at de to parter arbejder mod samme mål.

 

Corriere della Sera: Nave della Ong allontanata dalle coste libiche: «Minacciano di spararci». La nave anti migranti C Star canta vittoria

ANNONSE