Nyt

Det irske marinefartøj «Samuel Beckett» på havnen i Messina. Stillbilde: YouTube.

 

106 migranter – 93 mænd, to gravide kvinder og elleve mindreårige – ankom lørdag til havnen i Messina på Sicilien med det irske marinefartøj «Samuel Beckett», skriver La Stampa

Migranterne, som næsten alle er fra Sydsudan, lagde om aftenen den 4. juli ud fra Gasr Garabulli i Libyen med en gummibåd, for siden at blive opdaget indenfor Libyens søge- og redningszone samme nat af et handelsskib, som lagde sig ind til gummibåden og slog alarm.

Det irske militærskib, som er en del af EU’s marinestyrkes Operation Sophia, indfandt sig derefter i forståelse med Italiens indenrigsministerium og redningscentralen i Rom, og tog de 106 ombord.

Det er sandsynligt, at handelsskibet foretrak ikke at tage migranterne ombord, for at undgå at ende som Maersk-skibet, som for to uger siden blev liggende til havs i flere dage med en last af mænd, kvinder og børn i forventning om at Italien ville anvise en sikker havn.

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini har sat hælene i for ankomst af NGO-skibe med migranter til italienske havne, og han beklager at de gældende regler – som skyldes forpligtelser de sidste fem års regeringer har påtaget sig («i bytte mod hvad?») – ikke giver dagens regering muligheden for at afvise statslige skibe.

Dette vil Salvini imidlertid have en ende på. Salvini siger, at han vil kræve til EU’s indenrigsministermøde i Innsbruk næste uge, at heller ikke fartøjer tilhørende de internationale operationer i Middelhavet længere skal fhave lov til at lægge til kaj i Italien.

ANNONSE

At andre staters marinefartøjer kan sætte migranter af i Italien, er efter den italienske indenrigsministers opfattelse en absurditet ved redningssystemet i Middelhavet, som regeringen skal få sat en ende på, skriver La Repubblica.

 

ANNONSE

Mest læst