Nyt

Terrorforsker Magnus Ranstorp kalder bombeangrebet mod politistationen i Helsingborg et mulig terrorangreb. Ingen blev såret, da indgangspartiet blev sprængt væk.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, omtaler bombeangrebet mod politihuset i Helsingborg som et angreb på demokratiet.

– Bombeangrebet er særdeles alvorligt. Et angreb på politiet er ligger i forlængelsen af et angreb på vores demokrati, skriver Löfven i en kommentar.

– Vold mod politiet kan aldrig accepteres, og nu er det vigtig, at de ansvarlige pågribes. Nattens ugerning viser, at vi må fortsætte og intensivere kampen mod den grove kriminalitet. Med strengere straffe, bedre værktøjer og øgede ressourcer til politiet skal vi bekæmpe volden og øge trygheden, skriver han.

– Terrorangreb

Terrorforsker Magnus Ranstorp mener, at bombeangrebet kan ha været et muligt terrorangreb.

– Man må være benhård og træffe nogle beslutninger. Dette er helt uacceptabelt. Der er ikke mange lande i Europa, hvor man ser angreb mod retsstaten på denne måde, siger terrorforskeren til Expressen.

Ingen mistænkt

Ingen ble såret, da indgangen til politistationen blev smadret i en kraftig eksplosion natten til onsdag. Politiet har endnu ingen mistænkte.

– Hele indgangspartiet er sprængt væk. Ruderne er knust, og det er skader på dørene, siger Lennart Linderos, talsperson for brandvæsenet i Skåne nordvest.

Alle vinduerne i husene over for, 30–40 ruder, er også knust, hertil kommer ruder i bygninger længere væk. Både justitsministeren og rigspolitichefen reagererede stærkt på angrebet.

– Ugerningen i Helsingborg er et alvorlig angreb på retsstaten. Samfundet må aldrig give efter for kriminelles vold. Nu er det vigtigt, at gerningsmanden pågribes, skriver justitsminister Morgan Johansson i en email til TT.

Både rigspolitichef Dan Eliasson og chefen for politiet i Sydsverige, Carina Persson, siger, at et angreb på politiet ikke bare er et angreb på samfundet, men på alle indbyggernes sikkerhed.

Al nødvendig støtte

Eliasson siger, at det svenske politi skal bidrage med al den støtte, som der er behov for til at beskytte kollegerne i Sysdverige.

Områdechef i Helsingborg-politiet, Patric Heimbrand, sagde på en pressekonference onsdag formiddag, at det er rimelig at tro, at angrebet er en konsekvens af det gode politiarbejde politiet gør i indsatsen mod de kriminelle miljøer.

– Vi arbejder i meget kriminelle miljøer, og det skaber irritation hos dem vi arbejder mod, siger Heimbrand.

Der er foreløbig ingen mistænkte i sagen. Ifølge Kenneth Andersson i Helsingborg-politiet, har der ikke været trusler mod dem den seneste tid.

Hørtes i hele byen

Politiet fik samtidig en række telefonopkald fra folk i hele byen, som hørte eksplosionen og mærkede trykbølgen.

Det er uklart, hvor meget skaderne på bygningen vil påvirke politiets arbejde de nærmeste dage.

I interne politikanaler hedder det, at skaderne er store, og at det er risikabelt at opholde sig i dele af bygningen. Det hedder også, at det drejede sig om flere kilo eksplosiver.

ANNONSE

I Malmö er sikkerheden trappet op ved tinghuset med ekstra politifolk som er tungt bevæbnet, efter angrebet i Helsingborg. For tre år siden blev bygningen ramt af en lignende bombe i indgangspartiet.

ANNONSE