Nyt

Det svenske sikkerhedspoliti (Säpo) foretog razzia, mod flere boligadresser og en islamisk forenings lokaler, i Tyresö uden for Stockholm. Fire mænd i 20’erne blev anholdt. De siges at have forbindelser til Islamisk Stat (IS) i Somalia.

Vi var nødt til at handle, for, at stoppe den planlagte kriminalitet og afværge en mulig trussel”, udtalte Fredrik Hultgren-Friberg, Säpo pressechef.

To brødre er nu mistænkt for forberedelse til terrorhandlinger, og for alvorlige brud på våbenloven. To andre mænd er mistænkt for grove brud på våbenloven. Alle nægter sig skyldige.

Brødrene konverterede til islam i teenageårene, ifølge avisen Aftonbladet. Folk omkring brødrene, som SVT har talt med, oplyser, at de var blevet mere religiøst aktive på det seneste.

Så sent, som dagen før sin anholdelse, arbejdede den yngre bror på en folkeskole. Storebror har også arbejdet som vikar i skoleverdenen. Dette rapporter SVT.

Ifølge SVT Nyheters oplysninger, har begge de terrormistænkte brødre, med tilknytning til IS, arbejdet som vikarer i skoleaktiviteter i Stockholm.

“Vi arbejder hver dag med ansættelser, baggrundstjek og sikring af skolemiljøet. Der er ingen oplysninger om tidligere advarsler”, kommenterer skolelederen i kommunen til SVT.

Mændene startede midlertidigt i kommunens skoledrift i 2021. Storebror har dog ikke arbejdet i kommunen siden 2022.

De er tidligere dømt for narkotikaforbrydelser, storebror i flere sager. Civilklædt politi har tidligere besøgt deres hjem, og spurgt naboer, om de bemærkede mærkelige lugte, eller lyde, fra brødrenes lejlighed.

Ifølge Säpo blev sidste uges indsats gjort, for at afværge en mulig trussel forbundet med voldelig islamisme.

“Vi har kunnet konstatere, at der er forbindelser til IS i Somalia”, siger Fredrik Hallström, operationschef hos Säpo.

De to andre mænd, er varetægtsfængslet for alvorlige brud på våbenloven, ifølge avisen Expressen.

“Alle har benægtet forbrydelserne. Nu vil vi fortsætte undersøgelserne med al den magt, vi har til vores rådighed”, siger Lars Hedvall, anklager ved ved “Riksenheten för säkerhetsmål”.

https://www.document.no/2023/08/19/svensk-sikheretsekspert-tror-stor-terrortrussel-vil-bli-en-del-av-hverdagen-var/

Det svenske terrortrusselsniveau blev hævet i 2023 fra 3 til 4, hvilket indebærer en formodet høj risiko for terroraktioner. I centrum for den nye vurdering er truslen fra voldelige islamiske miljøer. Flere  jihadist organisationer har udsendt opfordringer til militante muslimer om at angribe og dræb svenskere.

ANNONSE

Dokument er fyldt 20 år – køb vores nye tidsskrift!</strong >

ANNONSE