Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Nylig hadde Kent Andersen et flammende innlegg på Document.no om hvordan Miljøpartiet de grønne prøver å stikke kjepper i hjulene for Oslo-trafikken. Der påstår han at Oslo er verdens bratteste by – formodentlig spøkefullt uttrykt. Bergensere vil protestere, og sikkert også innbyggere i en del andre byer i verden. Se hvordan bebyggelsen klorer seg fast i det som med rette kalles Fjellsiden i Bergen.

Nederst i bildet er det en stor hvit bygning med teglsteinstak. Det er Pleiestiftelsen for spedalske No 1 – som er en av Nordens største trebygninger. Totalflaten er på vel 7.000 kvadratmeter. Den ble bygget i 1857 og hadde plass til 280 leprapasienter. I 1955 var det 7 pasienter igjen. Sykehuset ble nedlagt i 1992. Bygningen er restaurert og fredet. Den innholder blant annet lepralegen Armauer Hansens kontor, nå museum. Helserelaterte institusjoner har inntatt resten av bygningen.

Et grøntområde i nærheten bærer navnet Forskjønnelsen.

ANNONSE

Læs også

Læs også