Kunstbilde

Anders Beer Wilse (1865-1949)
Sølvgelatinkopi i Oslo Museum.

Denne bygning hadde gateadressen Observatoriegaten 2 i Kristiania. Den sto ferdig omkring 1830, var bygget for grosserer Andreas Ferdinand Brun Berven, og arkitekten var Stadsconducteur Christian Heinrich Grosch (1801-1865), som på norsk arkitekturs område har omtrent samme posisjon som Wilse har innen norsk fotografi.

Det er til dels motstridende opplysninger om hvor bygningen eksakt lå, og når den ble revet. Oslo Museum hevder at rivningen skjedde i 1940. Noen av Grosch’ tegninger både for dette hus og andre bygninger ligger her. Flere opplysninger om Bervens løkke ligger her.

Bervens løkke er siden 1981 navnet på den lille plassen nederst i Parkveien, ved krysset Lassons gate/Munkedamsveien, like i nærheten av Observatoriet, som også er tegnet av Grosch.

Her synger Einar Rose revyvisen med titel Bare ta og riv det ned, med tekst av Arne Svendsen (1884-1958). Teksten avviker her noe fra den versjonen vi finner i Den andre store viseboka.

ANNONSEANNONSE

Læs også

Læs også