Nyt

Skærmdrop fra video.

Hundredvis af demonstranter, for det meste kvinder, forsøgte at hindre den planlagte udsendelse af 27 afghanere fra Göteborg.

De 27 er såkaldte flygtningebørn, som har løjet om deres alder og blevet afsløret som voksne.

Afghanerne havde sultestrejket på Migrationsverkets anlæg i Kållered før udvisningen.

Flere demonstranter havde held med at stoppe en bus som skulle fragte «asylbørnene» til lufthavnen, to personer som havde lænket sig fast under bussen måtte først fjernes. Noget senere afgik alligevel en transport til Landvetter lufthavn.

Ifølge Samhällsnytt blev formentligt kun cirka halvdelen af de planlagte 27 sendt ud.

I skrivende stund er det fortsat uklart hvor mange afghanere, der kom med bussen. Ifølge interne opgørelser som begyndte at florere i medierne for nogle dage siden skulle det have drejet sig om cirka tredive personer. Senere krympede det tal til tyve.

Efter hvad Samhällsnytt erfarer, lykkedes det dog kun myndighederne at udvise cirka ti, eftersom resten fik lov at blive som følge af ansøgninger om fornyet sagsbehandling og opholdstilladelse på grund af gymnasiestudier. Dette tal bekræftes også af afghanerne selv. Vi søger repræsentanter fra politiet og Migrationsverket for at få et endegyldigt svar på spørgsmålet.

Urolighederne brød ud ved halvfemtiden, da aktivisterne slæbte en ti meter lang jernbjælke med karabinhager og beslag frem, for at nogle aktivister skulle kunne lænke sig fast ved den. Politiet tog hånd om de indblandede og derefter var der ro i godt en time til aktivisterne stoppede en rutebus ved at sætte sig foran den, og tre af dem lænkede sig fast under den. Den taktik har de anvendt tidligere, så politiet var forberedt med boltsakse, men trods dette tog det lang tid at få fjernet personerne.

En person iført niqab slæbes bort af politiet.

Samhällsnytt fulgte en live-sending på afghanernes egen kanal på Facebook. Kommentarerne er interessante, man hører en ældre, kvindelig svensk aktivist:

– Der skal bruges håndgranater tror jeg. Allahu akbar!

Det er uklart om kvinden forstod, at telefonen sendte direkte på Facebook.

I en anden scene angribes politifolkene verbalt af aktivisterne, som skriger dem lige ind i ansigtet:

– Hvorfor skal tyve mennesker dø i dag?? Hvorfor?!

 

Der var et massivt politiopbud på stedet, men politiet vil ikke svare på, hvor store styrker man havde sat ind. Ifølge Samhällsnytts folk på stedet var der mobiliseret mindst 50 politifolk.

Et stort antal aktivister blev trængt væk fra pladsen, men frihedsberøvedes ikke, hvilket gjorde at de kunne komme tilbage og forstyrre politiforretningen i flere tilfælde. Mindst ti personer blev tilbageholdt og har retslige efterspil i vente.

Ifølge Göteborgs-Posten befandt der sig en vis «Arif, som ikke ville opgive sit efternavn af sikkerhedshensyn» på stedet. Han fungerede tilsyneladende som talsperson for dem, som demonstrerede mod udvisningerne. (Les mere om «Arif» her)

ANNONSE

– De har været her så længe, de har lært sig sproget og integreret sig. Men i stedet for at læse videre på gymnasiet bliver de udvist til et land som de aldrig har været i, siger «Arif» om de voksne afghanske mænd.

 

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE