Nyt

En 47 år gammel senegalesisk buschauffør med italiensk statsborgerskab ved navn Ousseynou Sy skabte lige før klokken 12 onsdag formiddag dødsens angst hos 51 ungdomsskoleelever fra Crema i Lombardiet, idet han havde til hensigt at begå et attentat mod Linate-flyvepladsen i Milano ved at sprænge en brændende bus med benzindunke, sig selv og eleverne ombord, i luften.

Til eleverne i bussen skreg senegaleseren sine truende, dødelige hensigter ud, og han havde fraveget den planlagte rute og sat kursen mod flyvepladsen, mens han råbte at dødsfaldene i Middelhavet skulle stoppes.

En elev ombord ringede og slog alarm, hvorpå bussen blev indhentet og standset af det halvmilitære politi Carabinieri, som dermed kunne redde eleverne fra at blive dræbt i den 47-åriges planlagte attentat. «Ingen slipper levende herfra», havde senegaleseren råbt ifølge Corriere della Sera. Ifølge La Stampa havde han også sagt at folk dør i Afrika og at det er Salvini og Di Maios skyld.

ANNONSE

Chaufføren har tidligere været i politiets søgelys for spritkørsel og seksuelt misbrug af en mindreårig, men havde ikke desto mindre arbejdet i busselskabet i 15 år. Hans job var at bringe eleverne tilbage til skolen efter en idrætsdag, men han valgte i stedet at foretage et attentatforsøg, som altså blev afværget i San Donato Milanese – sydøst for Milano centrum, og ikke langt fra Linate.

Ousseynou Sy havde hældt benzin ud inde i bussen og truet med at sætte ild på den, med mindre de voksne ledsagere bandt børnene fast og gav ham alle deres mobiltelefoner, hvilket han altså ikke fik. Han lykkedes med at sætte ild på bussen efter at politiet ankom. Politiet havde lige i forvejen knust ruderne og var trængt ind i bussen fra den bagerste indgang, så eleverne kunne slippe ud. Chaufføren tog to elever som gidsler, men det lykkedes politiet at overmande ham.

Tolv elever og to voksne ledsagere er kørt til sygehuset med lettere forgiftningsskader.

Anklagemyndigheden i Milano har sigtet Ousseynou Sy for terrorisme, og sagen, som åbenbart let kunne være endt med massemord på mindreårige, efterforskes af antiterrorpolitiet i den norditalienske metropol. Det er et mirakel at alle slap fra det hele uden alvorlige skader, siger statsadvokat i Milano, Francesco Greco.

Senegaleseren har to børn på 12 og 18 år fra et tidligere forhold til en italiensk kvinde.

Hvordan kunne en overgrebsdømt mand have ansvaret for mindreårige? spørger Italiens indenrigsminister Matteo Salvini.

En video optaget på stedet viser de dødsens rædde elevers flugt fra bussen, lige før den blev antændt:

La Repubblica live-streamer på YouTube fra åstedet, hvor bussen står udbrændt tilbage.

En talsmand fra La Carabinieri roser eleverne for at have været modige og snarrådige.

ANNONSE