Kopierede/fra hoften

Foto: Facebook.

Bagtæppet for skudepisoden i Macerata lørdag, er højst sandsynligt en grufuld og oprørende mordsag i den samme italienske by, hvor den 29 år gamle nigerianske asylsøger Innocent Oseghale er mistænkt for at have dræbt den 18 år gamle italienske pige Pamela Mastropietro, parteret hende og gemt kropsdelene i to trolley-kufferter, som han siden skilte sig af med.

Pamela, ifølge vennerne en blid og intelligent pige som elskede heste og drømte om at blive skønhedsplejer, var fra Roma. Hun havde en tid kæmpet med narkotikaproblemer efter et forhold til en to år ældre kriminel, som førte hende ud i stofmisbrug. I tiden før hun døde havde hun boet lidt over tre måneder i et behandlingskollektiv i Corridonia, en lille by i Macerata-provinsen, hvor hun også havde familie. Hun havde tilsyneladende lagt det værste bag sig, og havde bedt en onkel om hjælp til at skrive sin historie ned, som efter hendes eget udsagn måske kunne være til nytte for andre.

Af en eller anden grund havde Pamela den 29. januar besluttet at forlade kollektivet på egen hånd uden telefon og dokumenter, og hun blev nogen tid senere meldt savnet – også via medierne. Et andet sted i provinsen, et par mil derfra, meldte en forbipasserende den 31. januar til politiet om to kufferter som befandt sig i en grøft. Det makabre fund af et parteret lig i kufferterne stemte alt for godt overens med Pamelas forsvinden, og noget senere blev det den 18-åriges egen mor, som fik den forfærdelige opgave med at identificere hende.

ANNONSE

Man ved endnu ikke, hvordan Pamela døde, men at Innocent Oseghale parterede hende virker hævet over enhver tvivl. Nigerianeren skal være havnet i politiets søgelys takket være et vidne som om aftenen den 30. januar havde set ham komme trillende med to trolley-kufferter langs gaden i Macerata. Politiets granskning af overvågningsbillederne fra et kamera i et apotek viste at Oseghale, som allerede var kendt af politiet på grund af narkotikaforbrydelser, og Pamela havde befundet sig sammen i gaderne i centrum af byen. 

Under ransagning af hans bolig i Macerata fandt politiet Pamelas tøj, en blodig kniv og spor efter blod som tilhørte pigen. Der var også en kvittering for indkøbet af en sprøjte fra et apotek i nærheden. Hvad var der egentlig sket? Var Pamela død af en overdosis efter at have købt stof af Oseghale, eller havde han taget livet af hende? Imens man venter på svaret af en obduktion, har nigerianeren under alle omstændigheder formidable forklaringsproblemer på grund af parteringen. Den arresterede asylsøger, som ikke længere havde lovligt ophold i Italien, sidder arresteret i fængslet i Ancoca, sigtet for overlagt drab på Pamela.

Sagen har fået stor plads i de italienske medier de sidste dage, og det er umådeligt let at forstå at den har sat sindene i kog hos mange – sikkert også hos den arresterede 28-årige, uden nogen relationer til den dræbte pige, som skød og sårede flere mørkhudede personer i Macerata lørdag formiddag.

Pamelas mor og onkel formaner folk i Macerata og andre steder til besindighed. Det som skete i dag, var en uret, siger de: Man kan ikke besvare én barbarisk handling med en anden. Det er langt fra alle, der reagerer ligeså stoisk, men der er ingen grund til at tro at italienerne mister besindelsen, om end de bearbejder volden verbalt med færre hæmninger end skandinaver.

Den arresterede Luca Traini havde stået på en kommunal valgliste for Lega Nord i 2017, og arrestationen af ham har allerede fået et højrøstet politisk efterspil. Forfatteren Roberto Saviano mener at partiet har blod på hænderne, mens Lega Nords leder Matteo Salvini, som naturligvis fordømmer nedskydningen, siger at en invasion som den, der foregår uundgåeligt fører til sammenstød. Hele resten af det politiske spekter har også kommenteret sagen, med et sædvanligt italiensk miks af gensidige anklager og formaninger om værdighed – ikke særlig værdigt, når sandt skal siges.

Sikkert er det, at de sociale spændinger som migrationen og dens konsekvenser skaber, ikke bliver lette at fjerne. Men den største pris blev betalt af en pige som stod på tærsklen til livet, og som næppe ville have forladt det så tidligt, hvis det ikke var for nigerianeren, som ikke skulle have været i Italien.

 

ANNONSE