Kopierede/fra hoften

Forza Italias leder Silvio Berlusconi. Wikipedia Commons

Migrationsspørgsmålet er blevet særdeles presserende efter at venstrefløjen under sin regeringstid har ladet 600.000 migranter blive ulovligt i Italien, udtaler Forza Italias leder Silvio Berlusconi til TV-nyhederne på en af sine egne kanaler, ifølge Corriere della Sera.

De ulovlige migranter repræsenterer en social bombe som er klar til at eksplodere hvert øjeblik det skal være, fordi de lever fra hånden til munden eller af kriminalitet, mener den tidligere statsminister.

«Vi betragter det som en absolut højeste prioritet at genvinde kontrollen over situationen», fortsætter Berlusconi. «Når vi kommer i regering, vil vi bruge store resurser på sikkerheden. Tiltagene vil også omfatte bydelspoliti og -carabineri. Vi vil genoptage operation ”trygge gader”, hvor vore soldater vil befinde sig side om side med politiet i byernes gader.»

ANNONSE

Berlusconis udspil er omtrent ensbetydende med at tale for at mere end en halv million migranter må smides ud af Italien, og dette vækker opsigt til trods for at der bare resterer en måned af valgkampen.

Det er helt klart ikke tilfældigt, at mister Berlusconi hæver stemmen i migrationsspørgsmålet bare en dag efter skudepisoden i Macerata. Højrefløjen agter ikke at tage nogen moralsk skyld for Luca Trainis ugerninger, som alle politikere fordømmer, men vil beholde initiativet og står hårdt på sit. Hos almindelige mennesker fremkalder parteringsdrabet på Pamela Mastropietro, som ser ud til at være udført af en nigerianer med ulovligt ophold i Italien, langt større afsky. Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni siger det er en skandale, at Pamelas efterladte ikke har modtaget kondolencer fra republikkens præsident Sergio Mattarella.

Denne kombination af begivenheder og hård diskussion kan godt tænkes at give fremgang i meningsmålingerne for højresiden, som ser ud til at drage fordel af ikke at acceptere moralisering fra venstresiden.

En illustration på det fik man i midten af januar, da Lega Nord-politiker og tidligere borgmester i Varese, Attilio Fontana, jokkede i den verbale spinat under et program på Radio Padania. Om migrationsspørgsmålet sagde Fontana at «vi må bestemme os for om vor etniske gruppe, vor hvide race og vort samfund skal fortsætte med at eksistere, eller om alt dette skal forsvinde». Vi kan ikke tage imod alle, fortsatte han, for «vi så vil vi ikke længere være os selv» som social eller etnisk realitet.

Brugen af ordet «race» er slet ikke usædvanligt hos Lega Nord. Charles de Gaulle undlod jo heller ikke at bruge det. Men de verbale standarder forandrer sig, og Fontana er kandidat til at efterfølge Roberto Maroni som guvernør i Lombardiet, Italiens mest folkerige og velstående region. På det niveau er ordvalget som regel mere poleret, til trods for at italienske taleprogrammer på radio fra tid til anden har ekstremt vide rammer. 

Venstresiden reagerede med en blanding af indignation og sarkasme, og flere allierede på højresiden var en smule ilde berørt. Fontana selv retfærdiggjorde sig først med at ordet «race» til og med bruges i den italienske grundlov, men beklagede derefter ordvalget. Partileder Matteo Salvini tog derimod Fontana i forsvar. Han tonede det med hudfarven ned, men insisterede på at italienernes historiske levemåde er i fare.

Få dage derefter viste meningsmålingerne en lille fremgang til Lega Nord. Det er let at tænke sig, at Berlusconi har bemærket sig dette, og nu har valgt at gå ud på lignende vis. Højrealliancen mangler ikke så mange procentpoint for at kunne opnå rent flertal ved valget den 4. marts, men det er langt fra sikkert, at den fremgang, som kan opnås med en hårdere linje  på migrationsfeltet, vil være nok – ej heller at en regering udgået fra højresiden ville gøre alvor af planerne om at smide en halv million ulovlige migranter ud.

ANNONSE