Nyt

Såkaldte æresdrab på frihedselskende muslimske piger, der ikke lader sig kue til at overtage familiens standarder for sømmelighed, er forfærdelige. Men frastødende er det også, at de ikke nødvendigvis får fred i døden heller.

Den pakistansk-italienske pige Hina Saleem blev bare 20 år. I 2006 blev hun knivdræbt af sin egen far Mohammed, fordi hun levede for vestligt. Med slægtninges hjælp gravede han derefter Hina ned med hovedet mod Mekka i haven derhjemme – i den nordlige Brescia-provins, ikke langt fra Gardasøen.

Men mordet blev opklaret, faren idømt 30 års fængsel, to af slægtningene 17 år, og en tredje slægtning to år. Resterne af Hinas lig blev senere flyttet til det offentlige gravsted, hvor hendes grav blev stående uden noget mindesmærke. Familien havde angiveligt ikke råd.

ANNONSE

En anonym velgører syntes det var for galt og besluttede at sørge for at den stakkels pige fik en gravsten. Og som skikken ofte er i Italien, blev gravstenen påført et fotografi af afdøde. Respekten for hendes ophav var måske overdreven, al den tid stenen også blev graveret med stjerne, halvmåne og teksten «La tua famiglia» (fra din familie).

Foto: Facebook.

Der kunne historien være sluttet, hvis det ikke var fordi Hinas bror Suleman syntes, at fotografiet af søsteren var usømmeligt, smilende og med blottede skuldre som den unge pige fremstod. 26 år gamle Suleman fjernede da også fotografiet fra søsterens gravsten.

Brorens optræden er forfærdeligt ussel, og den gør vestlige mennesker målløse. Hina blev dræbt blandt andet fordi hun kunne lide at klæde sig vestligt – og sågar havde en italiensk kæreste, og fra tid til anden drak alkohol. Hvordan kan nogen fjerne fotografiet af hende i vestlige klæder fra gravstenen, uden at det opfattes som moralsk støtte til hendes egen morder af en far?

I sine kommentarer til italiensk presse er det tydelig at denne form for moral og et minimum af følelser ikke engang strejfer forværelset til hjernen på broren. For ham består skammen i de bare skuldre. Han har til hensigt at erstatte billedet med et andet, hvor hun er mere tildækket.

Suleman var bare 14 år da Hina blev myrdet, og han blev ikke dømt for medvirken til bortfjernelsen af den dødes krop, da han på det tidspunkt var hjemme i Pakistan sammen med moren. Han er ustraffet og taler perfekt italiensk. Efter regeringens kriterier er han perfekt integreret.

Men i virkeligheden overhovedet ikke. Der vil altid være en mental afgrund mellem ham og ægte europæere. Den, som gør det han har gjort, hører ikke hjemme i Europa.

Det eneste man må spørge sig selv om er, hvor stor en andel af pakistanere i Italien (eller Norge), der ville have gjort det samme. Ti procent? Halvtreds? Halvfems?

ANNONSE

Mest læst