Nyt

Internationale bander hærger temmelig frit i Sverige. De kommer til Sverige for at stjæle og så sælge varerne i udlandet. Problemet vil kun tage til, siger svensk politi.

Lave straffe, politiets prioritering af anden, endnu grovere kriminalitet og få grænsekontroller er alt sammen med til at gøre Sverige til et eldorado for kriminelle. Eller et klassisk svensk smörgåsbord – man spiser sig mæt og stikker af:

– Jag har jobbat många år med detta och självklart blir man lite uppgiven. Det är svårt att komma åt. Många grips givetvis, men tyvärr är det så att man kommer till Sverige som till ett smörgåsbord, man äter och åker mätt härifrån, sier Bo Löf, som arbeider for Nationella operativa enheten (NOA) med kartlegging av internasjonale kriminelle nettverk i Sverige til SVT.

Problemet er ikke nyt, men politiet har registreret en kraftig stigning i de organiserede, udenlandske netværk, som tager til Sverige for at begå kriminalitet.

I polisens rapport ”Mobil organiserad brottslighet” kan man läsa att polisen bedömer att etableringen av internationella brottsnätverk kommer att öka i Sverige. De länder som har en dominerande ställning i underrättelseflödet är Litauen, Polen och Rumänien. Även Bulgarien, Georgien och andra kaukasiska länder samt Estland och Lettland förekommer, men inte i samma utsträckning.

– Det är olika konstellationer som stjäl varor och för ut dem. Olika grupperingar av olika nationaliteter. Jag har jobbat mycket med kaukasiska brottsnätverk som stjäl oerhört mycket i Sverige, forteller polisinspektör Bo Löf.

I 2015 blev der anmeldt 22.800 indbrud i private boliger i Sverige. Politiet anslår, at udenlandske kriminelle netværk står bag mellem 30 og 50 procent af dem.

När det gäller båtmotorstölder, bildelsstölder och stölder av större jordbruksmaskiner uppskattas en klar majoritet begås av internationella brottsnätverk från utlandet.

Ifølge politiets rapport er netværkene blevet yderst sofistikerede og har nærmest industrialiseret sin kriminelle virksomhed. Man har «skapt en bred infrastruktur av ankarpersoner, ankarplatser, transportkanaler, arbetsfördelning och i viss mån användning av både svenska och utländska företag.»

De har også haft succes med at skabe kontakt til kriminelle i Sverige, og med denne stærkere forankring i Sverige, regner politiet med, at problemet bare vil vokse.

Polisinspektör Bo Löf er ikke overrasket:

– Det sprids i de här kretsarna att Sverige är ett ganska lätt land att stjäla i. Bötesstraffen är jättelåga, det är lätt att ta sig in både i EU och Sverige, då vi har i princip öppna gränser, berättar han.

Löf peger på, at Sveriges lave strafniveau og den omstændighed,  at politiet er hårdt presset af skudepisoder i bandeopgørene og derfor må nedprioritere annen kriminalitet, gjør det vanskelig stoppe de utenlandske nettverkene.

ANNONSE

– Vi gör så gott vi kan, vi ger inte upp. Man räcker inte till helt enkelt.

 

SVT: Polisen beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella

ANNONSE

Mest læst

Dumhedens triumf