Nyt

Den svenske politimand Peter Springare skrev i går på facebook, at indvandrere står bag næsten al grovere kriminalitet i Örebro. Som tak for sin ærlighed er Springare nu anmeldt til Särskilda Åklagar­kammaren (Specialenheden for politisager).

Det vakte opsigt da den erfarne efterforskningsleder lagde sin korte tekst ud på Facebook fredag aften. Det, der lader til  at have bragt de politisk korrekte helt op i det røde felt, er Springares oplistning af fornavnene på den seneste uges mistænkte i grove straffesager.

Han gjorde det på denne måde: «Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen, igen, igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.»

ANNONSE

Flere svenske medier kalder det «å navngi» de kriminelle.

Prøv at identificere disse tre: Mohamad, Mahmod, Mohammed blandt Örebro kommunes godt 140.000 indbyggere – 31.806 af dem havde per 31.12.2014 udenlandsk baggrund.

Anyone?

Sverige er i sandhed et land for særligt interesserede.

Og så: Et voldelig røveri

Og ironisk nok, hvad sker der så i Örebro samme weekend som Springare lægger hovedet på blokken? et røverisk overfald:

En man i Örebro slogs ned och rånades av flera okända gärningsmän i kväll. Rånoffret har fått en blödning i huvudet och brutit flera revben.

Et voldeligt, blodigt overfald. Flere brækkede ribben. Offeret blev overfaldet af tre-fire ukendte gerningsmænd i 15-20-års-alderen.

– Han har blivit slagen med något föremål, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen, till NA.

Så kommer det:

Polisen söker nu med hundar efter gärningsmännen, som ska vara i åldrarna 15-20 år, mörkklädda och med mörk hy.

Lige præcis.

Kollegernes underforståede støtte?

Man griber sig selv i at fundere over, hvad Peter Springares kolleger tænkte, da de gav den oplysning til pressen. De ved jo udmærket godt, at deres kollega er kommet i modvind. Det ligner mest af alt en håndsrækning til ham.

Dette er Sverige. Det er usædvanligt at offentliggøre sådanne signalementer. Det tætteste man kommer er en angivelse af overfaldsmændenes påklædning, som ofte er i «mörka kläder». Samtidig ser vi, at Expressen har valgt at publicere signalementet. De kunne have valgt at lade være – det plejer de at gøre.

En svale gør ingen sommer, men kan vi måske ane et begyndende forår?

Måske, men det er også et tegn: I hele weekenden, er det kun to (2) svenske landsdækkende medier, der har fundet det værd at beskæftige sig med Springare og hans facebookindlæg; Expressen og Sveriges Radio. Det er en ubehagelig sag for medierne. Det er nok bedst at tie den ihjel.

Kriminologen rydder op

Og svensk presse havde da heller ikke lignet sig selv, hvis ikke den havde indhentet en kommentar fra eliten, fra en akademiker. En som kan sætte tingene i rette perspektiv – og ikke mindst: sætte en erfaren politimand som Peter Springare på plads.

Kriminologen Jerzy Sarnecki kalder Springares opfattelse af, hvordan virkeligheden ser ud for «enögt». Enøjet.

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det.

Svensk politi tager desperat middel i brug efter voldtægt: udsender signalement af gerningsmand

Sarnecki mener, at Springare er «ekstremt ubalanceret». Han ser ikke hvor fantastisk positiv indvandringen er:

Enligt Sarnecki missar Springare positiva aspekter av invandring. I sitt inlägg nämner han problem i sjukvården – men bortser från att många invandrare anställs inom just den sektorn.

– Invandrarnas överrepresentation bland läkare är nästan lika stor som bland misstänkta för brott. Han ser bara det negativa. Det är oerhört obalanserat och spelar rasisterna i händerna, säger kriminologen.

Indvandrernes overrepræsentation er altså lige så stor blandt lægerne som blandt dem, der er sigtet for kriminalitet.

Undertegnede har en søster, der arbejder som læge i Malmö. Hun tæller helt klart som «udlænding». Hvad er det denne såkaldte ekspert Sarnecki prøver at bilde os ind – at andelen af somaliske læger er lige så høj som andelen af somaliske voldsmænd i Sverige? Eller hvad med afghanerne? Hvem tror han at han narrer?

«Jag är så jävla trött»

«Jag är så jävla trött.» skrev Springare. Det er let at give ham ret.

Kommentarerne på Springares facebookindlæg  er strømmet ind – i skrivende stund har 4.216 kommenteret, de aller fleste positive, fulde af taknemmelighed og opmuntrende ord.

«Tack för att Du finns Peter!», «Peter Springare som rikspolischef » og «Äntligen en polis med kurage…. sanningen bör komma fram utan att bli tystad som rasistiskt», «Respekt!», «En rapport från en arbetsdag som polisman! Det är inte rasistiskt eller fördömande ! Det är bara ren fakta! Bra skrivet Peter! ÄNTLIGEN NÅGON SOM VÅGAR!!!» er nogen af dem.

Men nu skal indlægget altså efterforskes. Budbringeren skal straffes.

– Det här kommer vi titta på rättsligt, om en statligt anställd kan göra på det här sättet, säger Bo Andersson, länspolismästare i Örebro län, till NA.

– Man får skriva mycket…

Han understreger dog, at politiet har ytringsfrihed.

– Man får skriva väldigt mycket men man får inte skriva allt, säger Andersson till NA.

Kriminologen Jerzy Sarnecki synes det er forståelig at Örebro-politiet har anmeldt indlægget, men han tror ikke, at Peter Springare har gjort noget kriminelt. Hvad? Hvorfor er det «rimeligt» at han er anmeldt? Kan det være fordi han mener, at Springare fortjener en ørefigen?

Som i: «Vi kan ikke hænge ham op på noget, men vi skal fandeme skræmme ham! Og på en måde, så alle andre også forstår, at det ikke kan betale sig at væreåbenmundet!»

– Poliser har som alla andra yttrandefrihet och rätt att uttrycka sina åsikter. Men problemet i det här fallet är att han blandar sin yrkesroll och sina privata åsikter.

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det.

«Bidrar inte til våra kunskaper,» siger altså manden som vil nægte den svensk offentlighed statistik over indvandreres kriminalitet. Han har virkelig frækhedens nådegave.

Sverige nekter å kartlegge innvandrernes kriminalitet

Hjemmearbejde til Sarnecki: Spørg en gruppevoldtaget kvinde om hun finder trøst i, at hendes overfaldsmand var fra et land med et«lavt human development index».

Drøft og konkludér.

 

Peter Springares Facebook-side

Expressen: Örebropolis namnger misstänkta på Facebook

 

ANNONSE

2 svar til “Svensk politimand anmeldt for at sige sandheden”

  1. KnudMadsen siger:

    En fantastisk modig mand. Jeg har tilbudt ham asyl hos mig, hvis det skulle blive for hedt for ham i Sverigstan.

  2. Reidar S siger:

    Fy flate! Burde innføres dødsstraff for å si sannheter som ikke er PK