Nyt

Professor Leif GW Persson som ekspert på SVT, 2015

Tilbage i 2014 fik tidligere operativ chef i PET Frank Jensen taletid i medierne. Han var sprunget ud som skønlitterær forfatter, og kunne blandt andet fortælle, at ‘racisme og højreektremisme’ var langt farligere end ‘islamisk terrorisme’. Samme år luftede han spekulationer om at højreorienterede stod bag en svensk moskébrand, noget der senere viste sig at være resultatet af ild i en frituregryde. “… sådan nogen har vi også i Danmark”, lød det advarende for godt fem år siden.

Svenskerne kan også være med. Krimonologen Leif GW Persson mener at tidens mange uopklarede bombesprængninger hinsidan, kan være politisk motiverede, og ligner et ‘klassiskt högerextremistiskt scenario’. Han har skrevet adskillige skønlitterære værker, hvoraf flere er oversat til dansk. ‘Den sande historie om Pinocchios næse’, der beskrives som ‘et ondt eventyr for voksne børn’ kan købes eksempelvis købes hos Saxo for kun 299,95.

Fra Magasinet Paragraf – ‘Klassiskt högerextremistiskt scenario’.

“Leif GW Persson säger till Para§raf att han inte delar polisledningens uppfattning att det är samma personer som skjuter och som nu även spränger. ‘Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistiskt scenario’, säger han.

– När det gäller handgranater och molotovcocktails och personer som går att koppla ihop med skjutningarna så har jag inga problem. Men när det kommer till sånt där det är väldigt svårt att hitta den anknytningen, då kan det vara allt från ungdomar som rört ihop fyrverkeripjäser och smällt av sig fingrarna, till sånt där som riktar sig mot bostadsområden lite hipp som happ, och då är jag inte med, säger Leif GW Persson.

När det handlar om uppgörelser mellan olika gäng så är sprängningarna riktade mot personer, verksamheter och speciella mål, menar Leif GW Persson.

– När polisen drar likhetstecken mellan sprängningar å ena sidan och gängskjutningar å andra, och säger att det är samma aktörer är risken stor att man gör sig skyldig till ett misstag som är betydande, säger GW. Man har bara en uppklarning på tio procent att förlita sig på. Det är alldeles för lite för att kunna dra den slutsatsen. Det som talar starkt mot den slutsatsen är att det är mycket stora modus operandiskillnader i de olika sprängningarna.

– Hur menar du?
– Jag tror att man letar på fel ställen. Många av dom här smällarna i centrala delar i stan verkar ju inte riktade mot något särskilt annat än att det ska komma till allmänhetens kännedom. Dom verkar riktade mot opinionen.

– Så vad handlar det om, menar du?
– Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistisk scenario. Om att skrämmas. Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt.

– När du säger högerextremistiskt, syftar du då på NMR eller Sverigedemokraterna?
– Ja, det är typ såna.
Så resonerar jag och hitintills har jag inte sett någon övertygande motbevisning, säger Leif GW Persson.”

ANNONSE

Mest læst

Jalving fyret fra JP

Jyllands-Pesten