Kommentar

Benjamin Netanyahu ville gerne, men turde ikke. Faldhøjden var for stor. Obama sagde, at han kunne, men der var nok at se til i Syrien for at forstå, at han aldrig kom til at bombe Irans atomanlæg.

En hel verden, læs: Mellemøsten og diktaturer rundt om i verden forstod, at USA ikke længere var en supermagt. USA satsede fremover kun på Google og Apple.

EU har inkasseret et fredsudbytte, de ikke har i sinde at afgive igen. Obama nøjedes med at dræbe jihadister med droner.

Trump har overtaget en stor regning.

Modstanden mod Trump er så stærk, at tvivlen kommer en gal diktator i Nord-Korea til gode.

Men Teheran kan have givet Trump et påskud til at tage iranerne alvorligt. Alle i Mellemøsten ved, at Teheran er ved at flytte sine stillinger frem.

Balancen er allerede forrykket. Når perserne tør optræde så dristigt, ser sunni-staterne sig om efter nogen, som kan sætte dem på plads. Det kan kun USA.

Hvis Trump gør alvor af det CIA-chef Pompeo, finansminister Mnuchin og han selv sagde i sidste uge, har de ikke bare Saudi-Arabien, Egypten, Jordan og sunnier i Libanon, Golfen og resten af verden bag sig. De har også Israel med sig. Det er lykkedes Iran at forene sunni-staterne og Israel.

Mellemøsten er præget af eskalerende kaos. Det er tvivlsomt, om Syrien igen vil blive en forenet stat. Nu ser det ud til, at Irak også kan være på vej ud i opløsning.

ANNONSE

Den form for imperialisme, som Teheran står for, er en type shia-sekterisme som provokerer sunnierne voldsomt. De vil aldrig underlægge sig shiaernes hegemoni. Det ved Washington. Derfor er der heller ingen som tror på Bagdads forsikringer om, at de kun er ude på at sikre Iraks enhed. Det er shia-dominans, dvs. Teherans interesser, det handler om.

Ikke så snart var IS ved at værenedkæmpet, før der åbnes et nyt kapitel.

Kurdiske nationale aspirationer står i vejen for iranernes imperiedrømme.

Det burde ikke være vanskeligt for USA at vælge.

Kurdisk uafhængighed er den ene positive faktor, som kan blive et stabiliserende element. Kurderne er venligt indstillet over for Vesten og pro-israelske.

Trump vil skulle træde på en del ømme tæer: Men hvad er alternativet? Erdogan vil forblive troløs og lunefuld, selv om USA skulle undlade at handle. Alle aktørerne er upålidelige. Kun USA kan levere den forudsigelighed, der er brug for.

Trump er optaget af at være den, som skaber fred. Det er et fremmedord i Mellemøsten i dag. Regionen er ved at få så mange konflikter – tænk bare på krigen i Yemen og Qatar, at Syrien kun kan blive en forløber for noget endnu større. Det blev sagt, da Syrien-krigen brød ud, at Mellemøsten stod foran en tredveårskrig.

Tænk hvad det vil komme til at betyde for Europa!

Men Europa forstår ingenting. EUs udenrigsministre beder i dag Trump fastholde atomaftalen med Iran.

Da EUs udenrigsministre mødtes i Luxembourg mandag, stod Iran øverst på dagsordenen. Budskabet var, at aftalen skal reddes.

– Det er en aftale, som fungerer. Det er en aftale, der er nødvendig for vores sikkerhed. I dag forventer jeg, at udenrigsministrene vil sende et stærkt signal om, at Europa står samlet bag den, sagde EUs udenrigschef, Federica Mogherini, på vej ind til mødet.

– Aftalen er god for sikkerheden, god for verden, god for Iran og god for Europa, istemte Storbritanniens udenrigsminister Boris Johnson. (NTB)

Det er alt, hvad de magter at konkludere. Ikke en ny tanke.

En sådan passivitet er garanti for, at konflikterne eskalerer.

Tænk bare, hvad Iran ønsker at gøre mod Israel, når de får chancen. Under hele Syrien-krigen har Iran oprustet Hizbollah. Til den næste krig mod Israel.

Israel ved det. De har vidst hele tiden, og de handler:

Israel har gennemført et luftangreb mod syriske styrker øst for Damaskus efter at de angiveligt åbnede ild mod israelske fly.

En talsmand for det israelske militær siger, at flyene blev angrebet mens de var på en rutinemæssig rekognoseringsopgave over Libanon.

Flyene angreb et syrisk antiluftskyts-batteri, og vendte uskadt hjem. Talsmanden oplyser, at det antages, at antiluftskyts-batteriet nu er ude af funktion.

Hvornår vil det gå op for europæerne, at de er meget mere udsatte end USA, og at de har fælles interesser med Israel? I stedet svæver de i en politisk vildfarelse og frembærer dagligt offergaver til politiske afguder, som ødelægger dem..

 

ANNONSE