Nyt

Militærparade ved ayatollah Khomeinis mausoleum

 

Kirkuk handler ikke om kurdere mod Bagdad. Det handler om styrkeforholdet mellem USA og Iran. Iran har bestemt sig for at give Washington én over næsen. Vil amerikanerne finde sig i det?

Hidtil har de været bundet sammen i en taktisk alliance mod IS, men nu hvor den kamp er ved at være til ende, har Iran besluttet sig for at øge indsatsen – og risikoen.

Og Bagdad lader dem gøre det.

Bagdad har bestemt sig for at outsource kampen mod kurderne til Iran, skriver Seth J. Frantzman i Jerusalem Post: COULD KIRKUK CRISIS CHANGE US VIEWS ON IRANIAN-BACKED MILITIAS IN IRAQ?

En ting er amerikanernes taknemmelighedgæld til kurderne for indsatsen mod IS. Noget andet er, at iranerne udfordrer amerikanernes målsætning om et samlet Irak. Hashd al-Shaabi-militsen er sekterisk og et instrument for iransk dominans. Iranernes fremstød kommer efter, at flere i Trump-administrationen, herunder præsidenten selv, har truet med at erklære Revolutionsgarden for en terrororganisation.

ANNONSE

On October 13th, the US Treasury sanctioned the IRGC, with Treasury Secretary Steven Mnuchin labeling it a “central role to Iran becoming the world’s foremost state sponsor of terror.” Support for the Quds Force was mentioned in a Treasury Department statement as a key element of the designation. Groups such as Hamas and Hezbollah were also mentioned. “The IRGC used both IRGC bases and civilian airports to transfer military equipment to Iraq and Syria for the IRGC-QF [Quds Force].”

Der går altså tre dage fra denne advarsel er fremsat og til iranerne rykker frem mod Kirkuk. Det er en in-your-face-politik.

To militsledere og general Suleimani dukker op ved Kirkuk den 15 oktober. De demonstrerer, at centralregeringen i Bagdad, som amerikanerne har understøttet med nye milliarder af dollars, er svag og at magten ligger hos shia-militserne, som adlyder Teheran.

The role of two senior PMU commanders and Soleimani from Iran indicate the battle for Kirkuk has been outsourced by Iraq to Tehran. It is also evidence of the overall inability of Abadi to control the Shi’a militias that, since 2016, have been officially part of the Iraqi Security Forces. This runs counter to US support for a unified and stable Iraq.

USA gik ind igen for at træne regeringshæren efter at IS kørte den over. Men våbnene havnede hos shia-militsen og de specialstyrker USA har trænet og udstyret, går Teherans ærinde, når de er spydspidser ved Kirkuk.

Det iranerne siger til amerikanerne er: Vi er ligeglade med, hvad I siger. Det er os, der bestemmer her. Det er vores hood.

On October 13th, the US Treasury sanctioned the IRGC, with Treasury Secretary Steven Mnuchin labeling it a “central role to Iran becoming the world’s foremost state sponsor of terror.” Support for the Quds Force was mentioned in a Treasury Department statement as a key element of the designation. Groups such as Hamas and Hezbollah were also mentioned. “The IRGC used both IRGC bases and civilian airports to transfer military equipment to Iraq and Syria for the IRGC-QF [Quds Force].”

Hvis ikke Mnuchin og Trump handler efter det, der nu er sket, vil de tabe ansigt.

Det er som om partene positionerer sig til et opgør.

Moves by Soleimani and the Shi’a militia commanders in Iraq will be watched more closely by the US in the wake of Trump’s speech on October 13. “In Iraq and Afghanistan, groups supported by Iran have killed hundreds of American military personnel,” Trump said.

Iran har kunnet dræbe amerikanere by proxy i årevis, uden at amerikanerne har svaret igen. Det toppede, da amerikanske soldater blev tvunget til at knæle på dækket af en iransk patruljebåd i Obamas sidste dage. Noget sådant har Trump sagt, at han ikke vil finde sig i.

Men hvis han skal holde ord, må han handle nu, for Iran er ved at slå ham i ansigtet.

Trump nægtede at bekræfte atomaftalen sidste fredag. Dagen efter svarede udenrigsminister Zarif:

Iran has been defiant. Foreign Minister Javad Zarif, who negotiated the Iran deal, tweeted on October 14, “Today Iranians – boys, girls, men, women – are ALL IRGC, standing firm with those who defend us and the region against aggression and terror.”

Torsdag beskrev CIA-chef, Mike Pompeo, Irans fangarme over Mellemøsten:

In addition, CIA Director Mike Pompeo in a speech on October 12 at the University of Texas, harshly criticized the IRGC, according to NBC. “It openly vows to annihilate Israel. And when you look at the death and destruction inflicted in Syria, Yemen and Iraq by Tehran and its proxies, the threat is clear.”

Det lyder som et opgør. Som om Washington har bestemt sig for at tage et opgør med Teheran. De ved, at de har sunni-staterne bag sig.

Iran viger ikke, men har besluttet at handle først.

Det cirkulerer billeder på nettet af Humwee’er pyntet med billeder af ayatolah Khomeini.

US Humvees, which some Shi’a militias have acquired, often fly Shi’a sectarian flags. One photo circulating on social media shows a Humvee adorned with a photo of Ayatollah Khamanei. US-made M1 Abrams tanks are adorned with Shi’a flags as well.

For amerikanerne fremkalder dette billedet af de amerikanske diplomater, som sad 444 dage i fangenskab.

Amerikanerne føler, at de har en del at hævne og vil gerne have oprejsning efter at Obama sendte dem transportfly fulde av kontanter.

 

ANNONSE

Mest læst